Grad ZagrebScena

Pametni spremnik za otpad SortIT – srednjoškolska “Ideja godine”!

Trud, rad i kreativnost doveli su do ovogodišnjeg finala natjecanja Ideja godine čak deset srednjoškolskih timova, piše srednja.hr.


Natjecanje se održalo sedmu godinu zaredom, u organizaciji portala Srednja.hr, u suradnji s glavnim partnerom Effectus – studij financije i pravo, te srebrnim partnerima tvrtkom IN2 i Hrvatskom zajednicom županija i prijateljem projekta Zagrebačkim inovacijskim centrom – ZICER.

Na finale u Zagreb srednjoškolci su doputovali iz raznih krajeva Hrvatske, a put do finala nije im bio jednostavan jer je za VII. izdanje natjecanja pristigao najveći broj prijava do sada, njih čak 60. Pod motom ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’, od natjecatelja se tražilo znanje, ali i inovativnost kroz osmišljavanje ideje, pisanje projekta i njegove prezentacije.

Svoje poduzetničke ideje naši kreativni srednjoškolci prezentirali su u prostorijama Visokog učilišta Effectus – studij financije i prava, pred stručnim žirijem te svojim konkurentima i njihovim mentorima.

Odlukom žirija srednjoškolska Ideja godine je pametni spremnik za odlaganje otpada SortIT, kojeg su osmislili Duje Štolfa i Antonio Nikolić, učenici III. gimnazije Split. Učenike je mentorirao Ante Bartulović. Shvativši da se razvrstava tek mali dio opada, konkretno samo 15 % u Hrvatskoj, Duje i Antonio došli su na ideju pametnog spremnika koji će otpad razvrstavati uz pomoć umjetne inteligencije. Iako slični spremnici već postoje, oni imaju svoje mane, tvrde splitski kreativci. Najveća im je previsoka cijena.

Duje i Antonio već su izradili dio prototipa koji prepoznaje vrstu otpada i kažu – može se koristiti bilo gdje – od ureda do javnih površina. Uz to što koristi solarne ploče, ovaj pametni spremnik može služiti i kao hotspot. Prototip koji za sada prepoznaje oko 80% otpada, Splićani su razvijali između četiri i pet mjeseci, a dio sredstava za razvoj dobili su i od Splitsko-dalmatinske županije.

Nakon proglašenja pobjede osjećamo olakšanje. Ovakvom rezultatu potajice smo se nadali, ali nismo znali niti kakva je konkurencija ni kako će sve ispasti u prezentiranju ideje. Ključ pobjede možda je bio stupanj do kojeg smo mi već razvili projekt i njegova primjenjivost, izjavili su nakon pobjede Duje i Antonio.

Drugo mjesto odnijela je ideja Pametnog grada Vukovara učenika Gimnazije Vukovar. Tim Smogovci iz te škole čine Matija Hardi, Ivan Kolar, Matko Gašparić, Marko Macura, a mentor im je Davor Šijanović. Po prvi puta u povijesti natjecanja treće mjesto dijele dva srednjoškolska projekta. Riječ je o aplikaciji Ad Astra koja pomaže u održavanju navika i prati njihov napredak. Osmislila ju je učenica zagrebačke XV. gimnazije, Maja Milas, čija je mentorica Renata Gjurić. Trećeplasirani je i projekt Viato koji rješava problem učinkovitosti gradskog prijevoza, učenika Frane Ćetkovića i Zvonimira Delaša iz III. gimnazije Split.

Više na srednja.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Effectus - studij financije i pravo /Facebook

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close