VijestiLifestyle

Pametne cipele proizvodit će energiju i moći se same vezati

Njemački znanstvenici izradili su maleni uređaj koji bi u cipelama budućnosti mogao proizvoditi električnu energiju dok hodamo. Ta bi se tehnologija mogla koristiti kako bi napajali razne elektroničke senzore bez potrebe za baterijama. Kako prenosi BBC, sustav se sastoji od uređaja koji proizvodi energiju kad petom udarimo o tlo, a drugi dio energiju proizvodi iz samog njihanja noge u pokretu.

Još bolji dio uređaja je i što bi se uz pomoć ovoga cipele mogle same vezati, što bi bilo iznimno korisno za starije ljude, a podsjeća i na tenisice koje je nosio Marty McFly u “Povratku u budućnost”

“Pokušavali smo strujom napajati bežični odašiljač ili jednostavni senzor “- kaže Klevis Ylli iz njemačkog istraživačkog centra HSG-IMIT . Kaže kako je jedna moguća primjena u navigaciji u zatvorenom prostoru gdje bi senzori mogli mjeriti ubrzanje hoda i brzinu te magnetska polja.

“Iz tih senzora bi mogli znati koliko ste prehodali i u kojem smjeru. Pokušajte zamisliti spasilačku ekipu koja ulazi u zgradu koju ne poznaju. Uz ovo bi mogli znati kojim su putem prošli, a sve bi vidjeli na telefonima” – objašnjava Ylli.

Energija se proizvodi iskorištavanjem pokreta između magneta i zavojnice. Dok magnetsko polje pokretnog magneta prolazi kraj zavojnice, stvara se napon i električna energija. Energija je još prilično slaba, na razini 3 do 4 mW, što nije dovoljno da bi se punilo telefon, ali bi moglo biti dosta za malene senzore i odašiljače. Ylli kaže da je bilo sličnih uređaja koji su proizvodili više energije, ali su bili teški s dijelovima koji strše van.

“Ako želite razumno integrirati ovakav uređaj u cipelu, morate raditi sa strogim ograničenjima visine i dužine” – kaže Ylli. Pojasnio je kako bi cipela mogla prepoznati kad je netko umetnuo nogu i uz pomoć senzora njihanja se sama zavezati ili odvezati po potrebi.

Foto: Reuters/Pixsell
Tekst: 24 sata


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close