ZdravljeTurizam

Palenta – delicija koju voli naš probavni sustav, ali i Ličani!

Europa zasluge postojanja palente (žganaca ili pure) pripisuje još Kristoforu Kolumbu kada je Europsko tlo prvi puta upoznalo žitaricu kukuruza. Danas kukuruz osim što je široko primjenjiva namirnica služi i spravljanje različitih delicija, mahom onih koji imaju pozitivan utjecaj na naš probavni sustav. Danas je palenta ujedno i jedna od namirnica koju morate probati u Lici!


U samo jednom tanjuru spravljane palente nalazi se:

43 g ugljikohidrata

5 g proteina i samo

0.9 g masti što je tek oko jedan posto čitave porcije.

Palenta je danas dobila i zdravstvenu primjernu, pa iako se zbog činjenice kako se spravlja od kukuruznog brašna smatra visokokaloričnom to ipak nije slučaj, a 100 g palente sadrži tek 85 kalorija što je daleko manje od uvjerenja potencijalnih konzumenata.

Sadrži dostane količine beta karotena, vitamina A, a nepresušan je izvor i vitamina B1. Sve to i mnogo više što posjeduje omogućuje organizmu dostatnu količinu energije, poboljšanje kognitivnih funkcija i lakše funkcioniranje u stresnim situacijama. Stres je danas jedan od bazičnih uzročnika kancerogenih bolesti, pa tako bez zadrške možemo reći kako palenta ima pozitivan utjecaj i na smanjenje intenziteta mogućnosti oboljenja od karcinoma.

Prehrana bogata vlaknima, kojih u palenti ima u bogatim količinama, pomažu kod smanjenja razine kolesterola, a škrob je dobar saveznik kod rješavanja želučanih tegoba. Palenta je preporučljiva za održavanje kardiovaskularnog sustava, a sve zbog činjenice što je bogata vlaknima. Tzv. dijetna vlakna pravi su protivnih suvremenih bolesti kao što je gojaznost ili sve učestaliji dijabetes. Palenta je dobila na značaju jer pospješuje probavu i inicira apsorpciju korisnih, a izbacivanje štetnih nutrijenata.

Palenta ne sadrži gluten što je izdvaja iz zbira drugih žitarica, a baš ta činjenica sve češće uvrštava je u jednu od neophodnih namirnica u procesima mršavljenja. Palenta od kukuruznog brašna se preporučuje iz osobitog razloga, a to je situacija u kojoj dijetalna vlakna u vašim crijevima upijaju vodu i tako izazivaju osjećaj sitosti.

Jedna je od gastronomskih delicija Hrvatske, a na službenoj stranici TZ Ličko-senjske jedna je od deset gastronomskih preporuka pod nazivom ‘Kušaj Liku.’

U veću posudu uliti 3 – 4 litre slane vode. Kad zakuha, sipati kukuruzno brašno (1 kg) i to sve odjednom da nastane grumen na sredini posude. Grumen brašna probiti kuhačom i pustiti da prokuha. Ocijediti dio vode. Kuhati otprilike 1 sat uz neprestano miješanje.

Prijedlog: Jesti preliveno mlijekom, bijelom kavom ili kiselim mlijekom. Može se začiniti čvarcima (nekoliko čvaraka zapržiti na masti) i poslužiti s kiselim kupusom, stoji na stranici TZ Ličko-senjske.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash.com | pixabay.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close