Zdravlje

Oznake na bocama otkrivaju opasne kemikalije

Na svakoj plastičnoj boci mora postojati oznaka od kakvog materijala je napravljena. Postoji nekoliko takvih oznaka, a po svakoj ćete znati koliko je štetna za vaše zdravlje. Naime, plastika od koje je izrađena može ispuštati razne kemikalije u vodu, sok itd., a koje su vrlo štetne za zdravlje kao i za hormonalnu ravnotežu u tijelu.


U takvoj ambalaži ne nalaze se samo hrana i piće, već i razna kozmetika, kreme ta lice i tijelo, šamponi… Plastična ambalaža koja izgleda kao da je napravljena od stiropora, npr. posudica s poklopcem u kojoj dobivate hranu iz dostave, oslobađa neke kancerogene tvari pri zagrijavanju, odnosno kao se u nju stavi npr. vruća hrana.

Sva plastIčna ambalaža mora imati oznaku koja pokazuje od kakvih kemikalija je napravljena. Radi se o maloj oznaci trokutastog oblika unutar koje je broj, a ispod su slova. Pronađite oznaku na plastičnoj ambalaži i pogledajte što to znači za vaše zdravlje.

PET ili PETE

PET je jedan od najčešće korištenih plastičnih masa u potrošačkim proizvodima, a nalazi se u većini boca za vodu i bezalkoholna pića. Namijenjen je za jednokratnu upotrebu jer višekratno korištenje povećava rizik od nastanka i razvoja bakterija. Boce od ovog materijala mogu sadržavati teške metale i kemikalije koje utječu na hormonalnu ravnotežu. PET ambalažu je teško dezinficirati, a pravilno čišćenje zahtijeva štetne kemikalije.

HDP ili HDPE

HDPE je kruta plastika koja se koristi za boce od mlijeka, raznih deterdženatada, ulja, igračaka i nekih plastičnih torbi. Ova vrsta plastike praktički ne izlučuje kemikalije. Stručnjaci preporučuju odabiru boca s ovim znakom kod kupovine vode jer su vjerojatno najsigurnije i sadrže najčišću vodu od ostalih na tržištu.

PVC ili 3V

PVC je mekana, savitljiva plastika od koje se proizvode plastična, prozirna folija za hranu, boce ulja za kuhanje, igračke za djecu i kućne ljubimce, ambalaža s mjehurićima za omatanje raznih proizvoda široke potrošnje itd. Ova plastika oslobađa dvije otrovne kemikalije koje utječu na hormone u tijelu. Stručnjaci preporučaju kupovinu alternativnih proizvoda ako ih je moguće pronaći.

Pročitajte više na 24sata.hr


 

Foto: DreamstimeČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close