Lifestyle

Oživljene Cerovačke špilje! Predstavljen projekt revitalizacije

Cerovačke špilje su špiljski fenomen kod Gračaca o kojem se godinama pričalo


Djelatnici JU PP Velebit aktivirali su se po pitanju revitalizacije, te kod Cerovačkih špilja predstavili projekt “Revitalizacija i valorizacija Cerovačkih špilja”. Predstavljanju su prisustvovali i članovi Speleološkog društva Karlovac. Prenosimo nekoliko izjava.

“Želim se zahvaliti SDK-u što su jedini vjerovali da Cerovačke špilje nisu do kraja otkrivene i da kriju još puno tajni. Nekako se u jednom trenutku poklopilo puno pozitivnih radnji oko Cerovačkih špilja od otkrića novih kanala do samog projekta obnove prostora Cerovačkih špilja. JU PP Velebit daje punu podršku SDK-u i nastavku novih istraživanja te se zahvaljuje partnerima na projektu, Ministarstvu zaštite okoliša na pruženoj potpori i suradnji na ovom jedinstvenom lokalitetu.” izjavio je Ivan Tomljenović, ravnatelj JU PP Velebit.

Neven Ris, predsjednik Speleološkog društva Karlovac izjavio je kako je istraženo više od 1500 metara novih kanala, te da su u tijeku daljnja istraživanja i detaljno kartiranje svih špiljskih kanala.

“Trenutno je Gornja Cerovačka špilja duljine 2800 m i 17. je po duljini u Hrvatskoj dok je Donja Cerovačka s duljinom oko 4200 m s 18. došla na 11. mjesto najduljih špilja u Hrvatskoj. Tijekom istraživanja postalo je izgledno spajanje Gornje i Donje Cerovačke špilje čime bi se u ovom trenutku dobio sustav dulji od 7 km što bi ih stavilo na 6. Mjesto po duljini u Hrvatskoj. U doglednoj budućnosti nakon obrade svih prikupljenih podataka u planu je nastavak daljnjih istraživanja u suradnji sa PP Velebitom koji nas svih ovih godina prati koliko god je to u mogućnosti. Posebna zahvala ravnatelju PP Velebit, Ivanu Tomljenoviću, glavnom nadzorniku Tomi Rukavini, čuvarima prirode Josipu Frketiću i Vladi Karamarku koji su nam dugi niz godina nesebično pomagali i pomogli u otkrivanju, te Mile Milkoviću, projekt koordinatoru bez čijeg truda i rada ovo sve ne bi bilo moguće. Također posebna zahvala gđi. Mariji Brajković iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode koja kroz redovitu obostranu komunikaciju pomaže da se ovaj geomorfološki spomenik zaštiti kako to i zaslužuje.” izjavio je Ris.

cerovačke1

Doc.dr.sc. Neven Bočić, geomorfolog na Geografskom odsjeku PMF-a u Zagrebu, član SD Karlovac izjavio je da je kompleks Cerovačkih špilja u znanstveno-stručnoj javnosti poznat već više od 100 godina.

“Nova otkrića od preko 1000 m u Donjoj Cerovačkoj te 1500 m novih kanala u Gornjoj Cerovačkoj koja su ostvarili članovi SD Karlovac dodatno naglašavaju njihovu izuzetnu znanstveno-stručnu vrijednost te potrebu revitalizacije i kvalitetnije valorizacije. Poseban značaj Cerovačkih špilja je kada se one pogledaju u širem kontekstu područja Crnopca gdje se nalaze speleološki objekti Kita Gačešina s preko 30 km kanala i jama Munižaba s oko 10 km kanala te mnogi drugi. Tako je u Crnopcu, zajedno s novim otkrićima u Cerovačkim špiljama poznato oko 50 km špiljskih kanala. U Cerovačkim špiljama u tijeku su mnoga znanstvena istraživanja poput geomorfoloških, geoloških i biospeleoloških. Posebno su značajna istraživanja paleoklimatoloških podataka zapisanih u sigama te mikroklimatska istraživanja. Veliku arheološku i paleontološku vrijednost Cerovačkih špilja tek treba istražiti. Međutim, važno je napomenuti da se nikakva znanstvena istraživanja ne mogu provoditi bez prethodnih bazičnih speleoloških istraživanja i kartiranja špiljskih kanala. To je dugotrajan i iscrpljujuća zadatak koji obavljaju članovi SD Karlovac.”-  izjavio je Bočić s PMF-a u Zagrebu.

Mile Milković, projekt koordinator JU PP Velebit izjavio je kako  Cerovačke špilje predstavljaju najbolji temelj za razvitak gospodarstva na području Gračaca te smo iz toga razloga pokrenuli projekat Revitalizacije i valorizacije Cerovčkih špilja. Osim toga rekao je nekoliko riječi o suradnjama uz nekoliko zahvala.

JU PP Velebit u suradnji s Zadarskom županijom, općinom Gračac, Naturom Jaderom i Speleološkim savezom Zagreb je potpisala izjavu i sporazum o partnerstvu. Projekt se sastoji od obnove nekadašnjeg „motela“ koji će biti prezentacijski centar s popratnim sadržajem, obnove prijemnog djela, pristupnih staza do špilja te staze i rasvjete u Špiljama. Do sad smo dobili pozitivno mišljenje od Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te smo u postupku rješavanje projektne dokumentacije. Posebno bi se zahvalio SDK-u na upornom trudu i dugotrajnom radu na Cerovačkim špiljama.  Pri završetku i realizaciji projekta očekujemo povećanje broja posjetitelja te veliki ekonomski poticaj navedenom području.

cerovačke2

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close