U ovoj valuti se najviše isplati štedjeti

Iva Biondić

Iako Hrvati mogu štedjeti u švicarskim francima, kanadskim i američkim dolarima, danskim i norveškim krunama te britanskim funtama, većina i dalje vjeruje u samo dvije valute – euro i kunu. Pokazuje to anketa koju je tportal proveo među najvećim domaćim bankama i koja ukazuje na to da oko 80 posto građana štedi u stranim valutama, od čega više od 90 posto štednje otpada na štednju u eurima


Hrvati na oročenju drže 133 milijarde kuna ili 33.250 kune po glavi stanovnika. HNB-ove statistike otkrivaju da 22 milijarde kuna otpadaju na kunske depozite, a dodatnih 6,5 milijardi kuna oročeno je uz valutnu klauzulu. Preostale 104 milijarde kuna oročene su u devizama, od čega na eure otpada 93 milijarde kuna, na američke dolare osam milijardi kuna, a još 2,7 milijardi kuna ušteđeno je u raznim valutama.

“Gotovo je sto posto štednje u euru i kuni, tek se nešto manje štedi u američkim dolarima. Prosječan je rok oročenja 12 mjeseci, a kad se govori o visini kamata, najbolje se isplati štedjeti u kunama, ali većina klijenata i dalje štedi u eurima”, rekli su u Splitskoj banci.

Više na tportal.hr

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u