Scena

Ovogodišnji tematski program Animafesta Zagreb posvećen je 150.-toj godišnjici izlaska prvog izdanja dječje knjige Alisa u zemlji čudesa

Ovogodišnji tematski program Animafesta Zagreb posvećen je 150.-toj godišnjici izlaska prvog izdanja dječje knjige Alisa u zemlji čudesa, britanskog autora Lewisa Carrolla, danas neizostavnog dijela svjetske literarne baštine i koje se nalazi na svakom popisu najvažnijih svjetskih djela. Izmišljeni svijet i njegovo poigravanje sa logikom, uz mnogobrojne satirične elemente, učinila je ovu priču privlačnu i odraslima, kao da je stvoren za animirani film.


Tri su filma dugometražna: program jedan je od najvećih Disneyevih klasičnih djela iz 1951. koji se danas smatra jednim od najuspješnijih Disnyevih klasika i jednom od najboljih adaptacija književnog predloška. Koliko različite mogu biti adaptacije istog predloška najbolje pokazuje drugi dugometražni film iz programa, Alice (Něco z Alenky) velikog Češkog surealista Jana Švankmajera, koji je priču doživio kao amoralni san. Treći dugometražni film u ovogodišnjem tematskom programu: Little from the fish shop velikog češkog majstora lutka filma Jana Baleja, moderna interpretacija priče o Maloj sireni i na ovom mjestu nalazi se u svojevrsnom gostovanju u Alisinom programu. Dva programa kratkometražnih filmova koji se direktno ili indirektno bave Alisom sastavili smo u za ovaj tematski blok.

Za većinu filmova moglo bi se reći da Alisi pristupaju sa Švankmajerovoj stajališta. Djelomično, to su 18+ filmovi, ni najmanje odgovarajući mlađim uzrastima. Prvi od ta dva programa,pod imenom “Promijenjeni” bavi se direktnim adaptacijama Alise. Tu su dva kratka Disneya: Alices Wonderland, Walt Disney Lagh-O-gram iz 1923, i jedna verzija Mickey Mausa i njegovog putovanja iza ogledala iz 1936. Tu je i raniji kratki film Jabberwacky Jana Švankmajera, zatim čudna interpretacija je Curious Alice – film nastao po narudžbi Američkog nacionalnog instituta za mentalno zdravlje, te Malice in Wonderland – surealni seksualni tripoidni film Vinca Collinsa baziran na crtežima Miwako.

Drugi kratkometražni blok, nazvan “Stvorenja – Alisa, pazi da ih ne sretneš! ” sadrži filmove koje nastanjuju nesvakidašnja stvorenja, medvjedića, jednoroga, izvitoperenih poligonalnih 3D tijela, raznoraznih zečeva.


 

Tekst: tportalČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close