Film i TVScena

Ovogodišnje Oscare dizajnirao je Hrvat

Od daleke 1928. godine kada su prvi put dizajnirani, slavne statue Oscara izrađivala je tvrtka R.S. Owens & Co. iz Chicaga, no ove je godine po prvi put Akademija tu dužnost prepustila nekome drugome.


Odgovoran zadatak dopao je kompaniju Pollich Tallix Fine Art Foundry koju  vodi vlasnik i osnivač Dick Polich, sin hrvatskih doseljenika u SAD. Kako piše New York Times, danas 82-godišnji Polich je dosad surađivao sa više od 500 umjetnika, ima diplomu iz ekonomije sa Yalea gdje se istaknuo i kao uspješan sportaš, a dodano je stekao diplomu i iz područja metalurgije.

Tako je započela i uspješna poslovna priča o Pollich Tallix Fine Art Foundry, u čijim pogonima Pollich i danas provodi veći dio dana.

Kompanija ima više od 45 godina iskustva u ovom sektoru i čitav niz uspjeha i priznanja, no poklonjenim povjerenjem Akademije se i te kako ponose.

Osim što su izradili glumcima toliko sanjane kipiće, Polich Tallix ih je i redizajnirao, kako bi više sličili originalu, prvi put dodijeljenom 1929. godine. Godinu dana ranije osmislio ih je naime umjetnik George Stanley, a u originalu su bili izliveni u bronci.

Novi, suvremeni Oscari redizajnirani su uz pomoć 3D tehnologije, a finalan izgled dobiven je kombinacijom statue kakva se dodjeljivala prethodnih godina sa originalnom Stanleyevom idejom. Najnoviji kipići tako će također biti brončani te potom presvučeni 24-karatnim zlatom, objavljeno je na službenim stranicama Oscara.

Da bi zgotovili svih 50 kipića, Polich Tallixu su bila potrebna puna tri mjeseca. Kako je izgledao čitav postupak izrade, od dizajna do završnog proizvoda, možete pogledati na službenim stranicama tvrtke.


Tekst: index.hr

Foto: polichtallix.com

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close