VijestiSport

Ovog Uskrsa avanturistički dvojac iz Otočca popeo se na Begunjščicu (2060 mnv)

Avanturistički dvojac iz Otočca, Milan Krznarić i Stipe Piršljin prošlog petka krenuo je na Alpe u Sloveniju prema planinskom lancu Karavanki na vrh Begunjščicu (2060 mnv). U subotu uu 6:00 sati započeo je uspon iz mjesta Ljubelj prema domu Zelenica. Taj dio staze je planinarski i trajao je sat vremena. Usponi sjevernom stranom Begunjščice od doma Zelenice spadaju u alpinističke smjerove dok sa zapadne i istočne strane riječ je o blažim planinarskim usponima.


Iako je vrijeme odavalo zadnje trzaje zime, čvrstoća i kompaktnost snijega su bili dobri za penjanje ledenih grapa i još uvijek su dopuštali siguran uspon smjerom.

“Odlučili smo se za Y centralnu grapu dužine 200 metara. Početni dio grape je širok dok se na dijelovima sužava na širinu od 2 metra. Povremenu opasnost je stvaralo kotrljajuće kamenje koje je padalo sa vrha. Smjer je bio velikim dijelom u hladu, ali završni dio su obasjavale zrake sunca gdje je bio izlaz iz smjera na greben Begunjščice. Te iste zrake sunca su nam davale motiv i volju za penjanje zadnjeg dijela smjera” rekao je Stipe Piršljin.

Penjanje sjevernom stranom Begunjščice raznim smjerovima (žljebovima) poput Y grape, centralne grape, lijeve i desne grape moguće je samo u zimskim mjesecima iz razloga stvaranja leda i snijega te je potrebno znanje i odgovarajuća alpinistička oprema.

“Penjanje u centralnoj grapi je bilo očaravajuće uz par teških detalja gdje je nagib smjera skoro pa vertikalan te se stvara ledena kora gdje cepin i dereze slabije drže pa je potreban veći oprez. Zvuk padanja kristala leda prilikom udarca cepina u ledenu koru upotpunjavalo je cjelokupan doživljaj. Prilikom kratkih odmora u grapi uz izrađeno sidrište (osiguranje) pomoću cepina i užeta, zabilježio sam nekoliko fotografija. Tijekom putovanja čuli smo za tragediju u penjanju naših kolega alpinista David, Hansjorg i Jess u Kanadi, stoga smo ovaj uspon odlučili posvetiti njima u sjećanje” ispričao nam je Milan Krznarić.

Silazak do početne točke i povratak u Hrvatsku u večernjim satima je protekao sigurno, a kako je sve to izgledalo možete pogledati u videu ovdje.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close