Zdravlje

Ovo su najzagađeniji gradovi svijeta

Svakog dana, stotine milijuna ljudi provodi vrijeme u okolišu koji je postao nesiguran za ljudski opstanak. Zagađenje zraka ubije svake godine oko tri milijuna ljudi, uglavnom u većim gradovima; više od HIV-a, malarije i gripe zajedno. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 13 od 20 najzagađenijih gradova svijeta nalaze se u Indiji.


U tom izvještaju rangirano je 1.600 gradova iz 91 zemlje. Najviše je pogođen New Delhi. Najveći izvori zagađenja su ispušni plinovi iz vozila i spaljivanje otpada.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje maksimalnu dnevnu izloženost od 25 mikrograma, a zagađenje zraka u New Delhiju u prosjeku iznosi 575 mikrograma po prostornom metru zraka otrovnih čestica.

U zimskom razdoblju zagađenje je najveće, jer je tada industriji potrebno najviše energije, a građani su primorani koristiti različite izvore zagrijavanja. Također, automobili su veliki zagađivači okoliša, a u New Delhiju je devet milijuna registriranih automobila, a taj broj se dnevno uvećava skoro za 1.500.


Tekst: 24sata.hr

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close