LifestyleScena

Ovo su najčešća prezimena u gradu Gospiću – provjerite je li i vaše među njima!

Današnji život bio bi nezamisliv bez prezimena kojima se svakodnevno služimo i koja nam pomažu da se identificiramo u različitim prilikama.


Najranija prezimena javljaju se u srednjem vijeku, a zakonska obveza da svaka osoba mora imati prezime uvedena je za područje Hrvatske tzv. Jozefinskim patentom 1780. godine. U Hrvatskoj je danas prisutno više od 33.000 prezimena, a mi smo na web stranici projekta Acta Croatica istražili koja prezimena najčešće nose stanovnici grada Gospića.

U nastavku donosimo top 5 najpopularnijih gospićkih prezimena:

1. Rukavina

Najpopularnije prezime u Gospiću je Rukavina i čak 195 stanovnika ovako se preziva. Rukavine u Hrvatskoj su dobrim dijelom iz Gospića i Perušića. U prošlom stoljeću relativno najviše stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Zagrebu i Gospiću. U naseljima Konjsko Brdo i Kosa Janjačka u okolici Gospića svaki peti stanovnik prezivao se Rukavina.

U Hrvatskoj danas živi oko 3200 Rukavina u 1500 domaćinstava, a prisutni su u svim hrvatskim županijama. Osim u Gospiću, najviše Rukavina živi u Zagrebu (875), Rijeci (180), Osijeku (70), te u Zadru (65). Prezime Rukavina prisutno je u 30 država širom svijeta, nosi ga oko 700 osoba u Americi, približno 400 u Njemačkoj te oko 200 osoba u Kanadi.

2. Brkljačić

Nakon Rukavine, drugo najčešće prezime u Gospiću je Brkljačić, a nosi ga 115 stanovnika ličke metropole. Brkljačići su najvećim dijelom iz Gospića, a prema nekim izvorima iz Konjskog kod Klisa. U prošlom stoljeću relativno najviše stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Gospiću i Zagrebu. U Trnovcu u Gradu Gospiću svaki četvrti stanovnik prezivao se Brkljačić.

U Hrvatskoj danas živi oko 780 Brkljačića u 360 domaćinstava. Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, , najviše u Zagrebu (240), Gospiću (115), Splitu (55), Solinu (50), te u Rijeci (30). Prezime Brkljačić (uključujući: Brkljacic, Brkljacich) prisutno je u 16 država na četiri kontinenta. Prezime “Brkljacic” nosi oko 300 osoba u Argentini, približno 70 u Americi, te oko 60 osoba u Kanadi.

3. Stilinović

U Gospiću danas 115 osoba nosi prezime Stilinović. Stilinovići su najvećim dijelom iz Gospića, a u prošlom stoljeću relativno najviše stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Gospiću i Zagrebu.

U Hrvatskoj danas živi oko 440 Stilinovića u 210 domaćinstava. Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, a uz Gospić, najviše ih ima u Zagrebu (115), Ličkom Novom (40), Zadru (20) te u Varaždinu (15). Prezime Stilinović prisutno je u 10 država na četiri kontinenta, nosi ga oko 60 osoba u Americi te manji broj u Australiji i Argentini.

 4. Starčević

115 Gospićana preziva se Starčević, a u prošlom stoljeću relativno najviše stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Gospiću i Zagrebu. U naseljima Kalinovača, Veliki Žitnik i Donje Pazarište u Gradu Gospiću svaki treći stanovnik prezivao se Starčević.

5. Pezelj

Peto najzastupljenije prezime u Gospiću je Pezelj, a nosi ga 85 osoba. Pezelji u Hrvatskoj su najvećim dijelom iz Gospića, a prema nekim izvorima iz Donjeg Doca u omiškoj zagori. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Gospiću i Zagrebu. U  Smiljanskom Polju i Smiljanu svaki deveti stanovnik prezivao se Pezelj.

U Hrvatskoj danas živi oko 440 Pezelja u 210 domaćinstava.Prisutni su u većini hrvatskih županija, najviše u Gospiću (85), Zagrebu (55), Splitu (50), Rijeci (30), te u Donjem Dolcu (25). Prezime Pezelj (uključujući: Pezely, Pezelli i Pezzelli) prisutno je u 16 država na četiri kontinenta.

Na popisu prezimena koja su popularna u Gospiću nalaze se i Došen, Mataija, Marković, Radošević, Butković, Milinković, Župan, Tomljenović,  Devčić, Štimac, Pavičić, Asić, Uzelac, Vukelić, Ćačić…Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Acta Croatica | Foto: Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close