SavjetiZdravlje

OVISNOST O INTERNETU Kako prepoznati simptome i izliječiti se

Treba postaviti granice, planirati vrijeme korištenja interneta i izbjegavati prekomjernu upotrebu, piše 24sata. Dobro je isključiti automatske obavijesti na mobitelu, savjetuje hrvatska psihijatrica.


Ako zbog vremena koje provodite za računalom zapostavljate obaveze te zbog toga izbijaju svađe u obitelji, problemi u školi i na poslu, ne vodite brigu o higijeni i prehrani, to su ozbiljni znakovi ovisnosti o internetu ili videoigrama na koje treba reagirati, kaže psihijatrica dr. Irena Rojnić Palavra.
Ona je voditeljica Dnevne bolnice za ovisnost o internetu i videoigrama iz Psihijatrijske bolnice ‘Sveti Ivan’ u Zagrebu, u koju se može doći na liječenje uz uputnicu liječnika obiteljske medicine.

Ako se u tom ponašanju ustraje te čovjek ima subjektivan osjećaj pozitivnog učinka, u smislu da mu ta aktivnost umanjuje stres, pomaže da prebrodi neugodne emocije i dosadu, to su kriteriji i za dijagnozu ovisnosti o internetu i videoigrama. Za priznanje dijagnoze ti simptomi trebaju biti prisutni 12 mjeseci. Dodatni kriterij za to da osvijestimo da je riječ o ovisnosti je žudnja, odnosno silan osjećaj hitne potrebe da sjednemo za računalo i odigramo igricu ili pretražujemo internet. Taj osjećaj prate anksioznost i nervoza koji se mogu javiti ako to ne možemo učiniti odmah. Primijetimo li neke od tih simptoma, savjetuje se apstinencija od štetnog sadržaja (npr. interneta), osim onoliko koliko je nužno zbog posla ili školskih obaveza – kaže psihijatrica.

Više na 24sata.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close