VijestiTurizam

U ovim zemljama nije običaj ostavljati napojnice za usluge

Došlo je lijepo vrijeme, a s njim i želja za putovanjem. U ovim zemljama ne morate dati napojnicu konobarima, ali to ne znači da ne možete. Sve ostaje na vama i usluzi koju ste primili, piše 24sata


1. Australija

U Australiji je obično napojnica uračunata u vaš ukupan račun, a sve dodatne napojnice su izričito dobra volja gosta. Prosječna plaća konobara u Australiji je 95,19 kuna po satu plus doprinosi, piše Business Insider.

2. Belgija

U Belgiji ne postoji običaj davanja napojnica za uslugu. Većina uslužnih objekata poput restorana, kafića, salona, pa čak i taksija, na računu imaju stavku za cijenu usluge.

3. Kina

Davanje napojnice u Kini može završiti zbunjujuće za gosta i konobara, budući da je davanje napojnica nepristojno. Uz to, davanje napojnice, na primjer taksistima, je i zakonski zabranjeno. Ali, zbog sve većeg broja organiziranih turističkih grupa lokalni vodiči se jako oslanjaju na napojnice jer imaju dosta nisku plaću. Posjetitelji mogu svima ponuditi napojnicu, ali većinu vremena će ostati iznenađeni odbijanjem iste.

4. Danska

Danski zakon zahtjeva da sve cijene usluge i proizvoda, uključujući napojnice za konobare, budu uključene u ukupnu cijenu usluge ili proizvoda. Plaće u Danskoj su prilično velike, pa ne postoji običaj davanja napojnice.

5. Estonija

U ovoj zemlji je pak zabranjeno da se cijena usluge i napojnice uračunavaju u ukupni račun. Ali to ne znači da gosti ne mogu konobaru dati napojnicu ako žele.

6. Finska

Usluga je uvijek uključena u ukupni račun, pa nije potrebno davati napojnice, niti se one očekuju. 7. Francuska foto: Dreamstime Napojnica i usluga su uvijek uračunate na računu. Restorani su obavezni cijenu usluge uračunati u cijenu hrane koju nude, pa nema potrebe ostavljati napojnicu.

8. Island

Što god odlučili kupiti u Finskoj na računu ćete vidjeti uračunatu cijenu usluge, pa u restoranima, kafićima i taksijima ne morate razmišljati o napojnici jer ste ju već dali.

9. Italija

U Italiji obično na svakom računu postoji stavka u kojoj piše cijena usluge, a ona je uglavnom između 7,5 kuna i 22 kune.

Pročitajte više na 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close