Zdravlje

U ovim situacijama je dopušten seks bez kondoma

Najbolja kontracepcija je svakako – apstinencija. Neki bi rekli i ženske dlakave noge.


No, pustimo po strani šalu, zaštita pri spolnom odnosu vrlo je važna stvar. Osim od neželjenih trudnoća, vrlo je bitno zaštititi se od spolnih bolesti o kojima mnogi ne razmišljaju. Sve dok ne obole. Klamidija, gonoreja, sifilis, HIV, HPV samo su neke od bolesti koji se prenose spolnim putem.

“Bolje spriječiti nego liječiti” ono je čime bi se trebali voditi svi koji stupaju u spolne odnose. Mnoge spolne bolesti dugo vremena nemaju nikakve simptome, a dotad mogu prouzročiti štetu po vaše zdravlje.

I dok preporučujemo da uvijek i svuda sa sobom imate kondom i da ga svakako upotrijebite bez razmišljanja, postoje neke situacije u kojima je “dozvoljeno” imati seksualni odnos bez kondoma.

Planirate trudnoću

Rekli biste: logično, ipak, vrlo je bitno znati da ni vi niti vaš partner nemate neku spolnu bolest, infekciju. Ako dođe do začeća, zbog neliječene neke spolne bolesti može doći i do prekida trudnoće. Radije koristite kondome dok niste sigurni da ste oboje zdravi, a tek onda se upustite u nezaštićene spolne odnose.

Dugogodišnji monogami partneri

Biti u dugoj vezi s partnerom ili partnericom je jedno, ali biti u vjernoj, monogamnoj vezi nekima nije baš jednostavno. Pa onda “šaraju” i ako ne koriste kondome, mogu lako zaraziti i sebe i stalnu partnericu nekom spolnom bolešću. Ako ste sasvim sigurni u svog partnera ili partnericu i ne bojite se trudnoće, odbacite kondome.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: vecernji.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close