VijestiTehnologija

Ovi uređaji troše struju čak i kad su isključeni

Punjač mobitela većini nas nakon punjenja ostaje uključen u utičnici. Znate li da on i dalje troši struju? Nekoliko je uređaja koji troše struju čak i kada su isključeni. Evo i najčešćih.


Znanstvenici su proveli istraživanje o uređajima koji troše struju kada ih isključimo. Rezultati su iznenađujući…

PUNJAČ MOBITELA – 1,2 VATA dnevno

Punjač ostavljen u utičnici nastavlja trošiti energiju čak i kada na njega nije priključen mobitel. Potrošnja je minimalna ali ipak ne treba vam ovaj trošak.

DIGITALNI TV PRIJEMNIK – 22 VATA dnevno

TV prijemnici nastavljaju raditi i kada ih isključite, pa zbog ovoga godišnje bacite minimalno 200 kuna. Većina nas se i ne trudi prebaciti ove uređaje u režim mirovanja, misleći da je dovoljno samo isključiti televizor.

TELEVIZOR – 24 VATA dnevno

Kada putem daljinskog ugasite televizor vi ga ne isključujete, već ga samo prebacujete u režim mirovanja. Ovo vas godišnje isto košta oko 200 kuna.

RAČUNALA (KUĆNA I PRIJENOSNA) – 96 VATI dnevno

Čak i kada su isključeni, ovi uređaji i dalje rade i troše električnu energiju. Međutim, ako ih isključite iz struje, uštedjet ćete i do 800 kuna godišnje.

UREĐAJI S TAJMEROM – 108 VATI dnevno

Jedan tako neprimjetan detalj kao što je tajmer na pećnici, mikrovalnoj ili perilici za rublje jasno vam može pokazati da uređaj i dalje radi. Isključivanjem ovakvih uređaja uštedjet ćete i do 1000 kuna godišnje.

Nekome će gore navedene sume izgledati male, ali za nekoga one mogu značiti puno. U svakom slučaju, isključivanje uređaja iz utičnica svakako je značajno za vaš budžet. Imajući u vidu koliko svako domaćinstvo ima električnih uređaja koji su konstantno uključeni, sigurno ćete sačuvati dosta novca

 

Izvor / Foto: x-ica

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close