Turizam

Ove su zemlje prve ušle u Novu Godinu

Stanovnici južnopacifičkih otočja Samoe i Kiribatija prvi su u svijetu ušli u 2016. godinu, u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu.


Samoa, otočje sa 180 tisuća stanovnika, prije četiri je godine zbog ekonomskih razloga promijenila stranu na datumskoj granici, s njezine istočne strane “prešla” na zapadnu, i od tada u nove godine ulaze prva, a ne posljednja kao prije.
Za razliku od njih, stanovnici otoka Kiritimatija navikli su da u nove godine ulaze prvi.

Kiritimati je najistočniji dio pacifičke otočne države Kiribatija, otkrio ga je kapetan James Cook na sam Badnjak, pa je poznat i pod nazivom Božićni otok.

Sat vremena poslije Samoanaca i pet tisuća stanovnika Božićnog otoka, u 2016. su ušli stanovnici Novog Zelanda. U 14 sati po srednjoeuropskom vremenu u 2016. ulazi istočna Australija i milijuni će uživati u poznatom vatrometu nad lukom u Sydneyu.
U 2016. će posljednji ući stanovnici Američke Samoe, cijeli dan poslije Samoe, iako ih dijeli samo 80 kilometara.


 

Tekst: 24sata.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close