VijestiZdravlje

Ove spolne bolesti prenose se poljupcem

Iako se događa rijetko, ljubljenjem se ipak mogu prenijeti neke od spolno prenosivih bolesti. Na vrhu liste su herpes, HPV i sifilis, a ako oba partnera imaju krvarenje desni ili otvorene rane, u tom slučaju se poljupcem može prenijeti čak i HIV, donosi 24sata.hr


Herpes

Najčešći je onaj uzrokovan herpes simplex virusom (HSV) tip 1 koji najčešće nastaje na području usana. HSV 2 je genitalni herpes, koji se očituje kao bolna ranica na stražnjici, genitalijama ili analnom području.U svakom slučaju i oralni i genitalni herpes može biti uzrokovan HSV tip 1 ili 2. Budući da se herpes sastoji od tekućine ispunjene virusima, može se prenijeti direktnim kontaktom. Možeš se zaraziti HSV i ako osoba s kojom se ljubiš nema vidljiv herpes jer se virus može nalaziti u koži. Uobičajeno je da se herpes tip 1 prenosi ljubljenjem,a herpes tip 2 vaginalnim, oralnim ili analnim seksom. Ne postoji lijek za herpes, ali antivirusni lijekovi, mogu ublažiti i skratiti simptome.

Sifilis

Uzrokuje ga bakterijska infekcija. U ranom stadiju može se pojaviti kao bezbolan, ali iznimno zarazan čir (bezbolnom ulceracijom kože koja ne svrbi, a rubovi su još na opip čvrsti) može biti prisutan i do šest tjedana. Nakon toga nastupaju sekundarni simptomi koji mogu potrajati nekoliko tjedana. Ti simptomi su nalik gripi, uključujući osip i gubitak kose. Nakon toga simptomi se mogu pritajiti godinama, ali sifilis može uzrokovati ozbiljna stanja poput paralize, sljepoće i srčanih smetnji. Kao i herpes i sifilis se prenosi direktnim kontaktom. Rana se obično razvije na vagini, anusu, vanjskim genitalijama ili u rektumu, ali također se može pojaviti na usnama ili u usnoj šupljini. Uobičajeno je da se sifilis prenosi vaginalnim, oralnim ili analnim odnosom. Ali također i poljupcem, a trudnice mogu prenijeti sifilis na dijete. Sifilis se liječi antibioticima, i kao i kod većine bolesti, rano otkrivanje jamac je uspješnijeg liječenja.

HPV
Infekcija Humanim papiloma virusom je prilično česta. Očituje se kao vlažne, mekane genitalne bradavice ružičaste boje ili u boji mesa. Kod žena se pojavljuju na vratu maternice, u vagini ili anusu, a kod muškaraca na penisu. Postoji preko 100 tipova HPV-a, ali većina ih ne uzrokuje ozbiljnu štetu. Međutim, oko 30 tipova može povećati rizik od raka. Visokorizični HPV može uzrokovati rak anusa ili vrata maternice. Kod muškaraca rak penisa i anusa.

 

Više na zdravakrava.24sata.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close