VijestiScena

Uz ove savjete povećajte produktivnost

Jedna anketa provedena u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala je kako 61% zaposlenih Amerikanaca tvrdi da nema dovoljno vremena kako bi radili ono što žele. Povrh svega toga, čak 68% ljudi osjeća da se ne stigne dovoljno odmoriti, piše Studentski.hr


Naime, u SAD-u je zauzetost istovremeno postala nekom vrstom statusnog simbola. Ako postoji i najmanja šansa da tratite vrijeme, možda sami sebe preopterećujete s više obveza nego što vam je to uistinu potrebno. Razmislite o tome kako provodite vrijeme, zabilježite i počnite raditi na tome. Možda upravljanje vremenom nemate u malome prstu, ali svakako postoje načini kako da postanete produktivniji, odnosno nađete vremena za odmor.

Ponekad vam se čini kako stvari koje nas ometaju uzimaju samo nekoliko sekundi, ali istraživanja su pokazala kako nam treba više od 23 minute kako bi povratili fokus i koncentraciju nakon što smo smeteni. Stvari kao e-mailovi i instant-poruke odvući će vas od onoga na što se trebate usredotočiti. Isključite ih, budite offline nekoliko sati, što će zasigurno utjecati na vašu produktivnost.

1. Društvene mreže. Ugodno ste se smjestili za radnim stolom. Otvorili laptop ili knjigu, pripremili bilješke. I onda mobitel počne zvoniti i vibrirati, stižu poruke itd. Počnite pratiti koliko vremena trošite na društvenim mrežama. A trošite ga sigurno – od skrolanja, preko lajkanja do naslikavanja za Instagram story. Pokušajte analizirati vrijeme provedeno online i shvatiti zašto trošite toliko vremena na istima. Svijet neće propasti ako na nekoliko sati odete offline.

2. Recite ne. Ponekad je teško, ali neodlazak na kakvo okupljanje uštedjet će vam vrijeme koje možete provesti radeći nešto što korisno za vas. Kada biste ponekad rekli ne, mogli biste osloboditi sate. Pritom budite pristojni i sigurno neće biti nikakvih negativnih posljedica.

3. Brže donosite odluke. Svaka minuta koju provedete razmišljajući, premišljajući se i analizirajući potencijalno je odbačena minuta.

4. Uzmite pauze. Usred vašeg radnog dana sasvim je prirodno pomisliti kako će još jedan sat proveden na poslu sigurno utjecati na vašu produktivnost. Neće. Radom bez pauze ostat ćete bez koncentracije, a naizgled jednostavni i kratkotrajni zadatci mogu se pretvoriti u sve samo ne jednostavne i brze.

5. Ne žalite se. Svi se s vremena na vrijeme vole požaliti, ali što imate od toga? Žaljenjem nećete popraviti situaciju i ono vas neće oraspoložiti što znači da time tratite dragocjeno vrijeme. Umjesto kukanja, poduzmite nešto.

Pročitajte više na Studentski.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Studentski.hr | Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close