Vijesti

Ove namirnice čuvaju kosti od osteoporoze

Uz redovito liječničko praćenje bolesti i stručno odobrenu terapiju, svakako si možete pomoći i odabirom fizičke aktivnosti te namirnica koje unosite, piše 24sata


Jedna od nedavno objavljenih studija tako pokazuje kako je svjetski popularna Mediteranska dijeta idealan tip prehrane za ljude oboljele od osteoporoze (iako su joj žene sklonije, obolijevaju i muškarci).

U istraživanju koje su vodili znanstvenici s talijanskog sveučilišta u Bologni pokazalo se kako se kod pacijenata koji su godinu dana pratili Mediteransku dijetu značajno smanjio gubitak koštane mase u kukovima u usporedbi s onima koji su jeli kao i prije.

Studija je uključila oko 1000 ispitanika u dobi od 65 do 79 godina iz Italije, Nizozemske, Poljske, Francuske i V. Britanije.

Ovaj tip prehrane uključuje maslinovo ulje, mnogo povrća tipičnog za mediteransko područje i ribe, umjerene količine bijelog mesa i potpuno izbacivanje hrane s umjetnim dodacima.

Sirova hrana i sunce: Saveznici u borbi za gušće i čvršće kosti

Osteoporoza češće nastupa kod mršavijih žena, onih koje su ranije ušle u menopauzu, koje puše, piju više alkohola i ne vježbaju. U zapadnim zemljama na gubitak koštane mase utječe i prevelik unos bjelančevina, navodi mr. sc. Marijan Erceg na portalu Ministarstva zdravlja.

Iako na osteoporozu značajno utječe genetsko naslijeđe, ali i prehrana u djetinjstvu, i u zrelim godinama možete je odgoditi te ublažiti.

Tijekom redovitog vježbanja kosti se počinju ponovno formirati, a posebno učinkovito je dizanje utega manje težine.

Više na 24sata

 

Foto: pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close