ZnanostVijesti

Ove biljke čiste zrak od otrova

NASA je kasnih 80-ih udružila snage s američkim Udruženjem poduzetnika za uređenje okoliša kako bi otkrila koje su sobne biljke najučinkovitije u uklanjanju toksičnih tvari iz zraka. Studiju je vodio dr. B.C. Wolverton, a otkrili su da su neke biljke odlične u filtriranju benzena, amonijaka i formaldehida iz zraka, što pomaže ljudima da žive zdravije.


Najučinkovitije su biljke krizantema i spatifilum jer obje iz zraka uklanjaju benzen, formaldehid, trikloretilen, ksilen, toluen i amonijak. Sve te tvari poznate su kao opasni agensi koji utječu i na pojavu karcinoma. NASA preporučuje da se na svakih 10 kvadratnih metara stavi jedna biljka kako bi zrak bio što čišći.

Što je u našem zraku?

Trikloretilen – ima ga u bojama za printanje, bojanje stanova, lakovima, premazima i sredstvima za uklanjanje boja.

Kako utječe na nas – kratkoročno izlaganje trikloretilenu može povećati uzbuđenje, izazvati glavobolju, vrtoglavicu, povraćanje pa čak i komu.

Formaldehid – ima ga u papirnatim vrećama, masnim papirima, papirnatim maramicama i sintetičkoj tkanini.

Kako utječe na nas – već kratko izlaganje može prouzročiti iritaciju u nosu, ustima i grlu, a u rijetkim slučajevima može izazvati oticanje grla i pluća.

Benzen – koristi se za izradu plastike, sintetičkih vlakana, gumenih lubrikanata, boja, deterdženata, pesticida i lijekova. Ima ga i u duhanskom dimu, ispušnim plinovima automobila, ljepilu i boji.

Kako utječe na nas – kratkoročno izlaganje može prouzročiti iritaciju očiju, osjećaj nemoći, vrtoglavicu, zbunjenost, povisiti otkucaje srca, a u nekim slučajevima može rezultirati i nesvjesticom.

Pročitajte više na 24sata.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close