Zdravlje

Ovako se kuha riža bez greške

Baš kao i kod tjestenine, kuhanje riže se čini toliko jednostavan postupak – zagrijete vodu, stavite rižu i pustite da se kuha, zar ne? No zašto se mnogima onda riža pretvara u ljepljivu kašu, nejednako je skuhana ili se zalijepi za dno? Da biste sve to izbjegli, sada su znanstvenici smislili i formulu


Kuhanje riže pretvorilo se u pravu kulinarsku umjetnost jer doista nije lako pripremiti rižu koja je dovoljno mekana, svako zrno je za sebe i nema onaj gnjecav okus. Najčešće se kaže da je dovoljno pratiti upute na pakiranju, ali praksa dokazuje da ta jedna rečenica o omjeru vode i riže s dodatkom kolike je treba kuhati nikako nije dovoljna. Osim toga, uvriježeno pravilo kaže kako na jednu šalicu riže idu dvije šalice vode. Dakle, jednostavnije od toga ne može biti. Koliko god jednostavno bilo, prečesto rezultat nije ukusan.

America’s Test Kitchen na sve moguće načine bavi se kulinarstvom, pripremom hrane i trikovima koji će nam olakšati kuhanje, a Dan Souza, ujedno i autor knjige “The Science of Good Cooking”, otkrio je kako skuhati ukusnu rižu.

Nakon kuhanja klasičnom metodom, u omjeru dva naprama jedan, došao je do zaključaka da se svaka vrsta riže može skuhati u jednakom omjeru. Njegova metoda sadržavala je čvrsto zatvorenu vrećicu u kojoj je bila jedna šalica vode i jedna šalica riže. Ključ je u tome, kaže Dan Souza da sva voda u kojoj se riža kuha najčešće ispari i zato je za pripremu kod kuće ključno imati lonac koji je čvrsto poklopljen. Uz to je i važna veličina lonca. Zapremnina lonca bi otprilike trebala odgovarati količini riže i vode, a ne da se manja količina kuha u duplo većem loncu. Naglasio je za Business Insider da ćete i uz ove savjete morati malo sami eksperimentirati dok ne dođete do pravih omjera jer sve ovisi o tome i kakva je klima u vašem domu, a i kuhate li količinu za jednu ili više osoba.

Više na tportal.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close