Vijesti

Ovako reagiramo na ubode komaraca

Već ste na pola zaspali kad vas je probudio dobro poznati zvuk – zujanje komarca – i pokvario vam ugodnu noć. Iako svi mrzimo te krvopije, ne reagiramo svi na isti način kad nas ubodu


Kad su u pitanju komarci, samo ženke piju krv jer im služi kao izvor proteina tijekom trudnoće. Pri ubodu, komarci ispuštaju svoju slinu u našu krv. Ta slina onemogućava krvi da se gruša i to je ono što zapravo uzrokuje otekline, crvenilo i svrbež.

Evo kako reagiramo na ubode komaraca i zašto:

Reakcija: Nikakva
Izgled uboda: Nikakav
Što to znači: Nedostatak reakcije na ubod komaraca znači da se možete smatrati rijetkom sretnicom ili sretnikom koji nisu alergični na slinu tih insekata. Također je moguće da ste razvili otpornost na ubode komaraca. To se može dogoditi u slučaju čestih uboda u velikom broju.

Reakcija: Mala crvena oteklina
Izgled uboda: Kružno bijelo ispupčenje s vidljivim centrom koje zatim postaje crveno i tvrdo kroz dan, dva
Što to znači: Ovo je najčešća reakcija na ubod komarca. U pitanju je minimalna alergijska reakcija na komarčevu slinu.

Reakcija: Modrica
Izgled uboda: Glatko ispupčenje koje je crvenije nego koža oko njega
Što to znači: Neke osobe su osjetljivije na proteine u slini komaraca, no to može biti i posljedica dužine komarčevog hranjenja. Što duže komarac pije krv, to više sline ispušta u ranu, pa tako povećava jačinu reakcije.

Reakcija: Osip i temperatura
Izgled uboda: Ispupčenje na mjestu uboda uz crvenilo, svrbež, bol, te moguću temperaturu
Što to znači: U pitanju je pojačana alergijska reakcija na ubod komarca. Oteklina od uboda može biti prilično velika i tvrda na dodir. U rijetkim slučajevima može doći čak i do stvaranja mjehura iz kojeg kasnije može curiti. Ovakvu reakciju uglavnom uzrokuju nove vrste komaraca, a do nje može doći i kod male djece i osoba slabog imuniteta.

Reakcija: Anafilaksija
Izgled uboda: Osip, otečeni jezik i/ili usne, teškoće s disanjem, kašljanje
Što to znači: Anafilaksija nakon uboda komarca iznimno je rijetka, no svejedno može biti smrtonosna. Osobe koje dožive anafilaksiju zbog uboda komarca imat će sve simptome ozbiljne alergijske reakcije – od osipa i otečenog jezika do poteškoća s disanjem. Liječnik bi trebao preporučiti kako držati taj problem pod kontrolom, a najčešći način su adrenalinske injekcije u slučaju uboda nakon čega bi trebao uslijediti posjet bolnici.


 

Tekst: tportal


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close