Događanja

Ovako je izgledalo prvo natjecanje za pjesmu Eurovizije

Na prvom natjecanju sudjelovalo je samo 7 zemalja (Zapadna Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska i zemlje Beneluxa). Budući da je mali broj Europljana u to vrijeme uopće posjedovao televizor, većina ih je slušala natjecanje na radiju.

Dana 24. svibnja 1956. godine održano je prvo natjecanje za pjesmu Eurovizije. Europa se tada još uvijek oporavljala od posljedica Drugog svjetskog rata pa su organizatori željeli izmisliti program koji će biti zabavan i koji će okupiti Europljane oko istog cilja. Kao uzor za natjecanje korišten je poznati glazbeni festival iz San Rema. U to doba bio je pothvat organizirati televizijski prijenos koji će se istovremeno prikazivati u mnogim državama Europe, jer još nije bilo satelitske televizije, pa je korištena isključivo zemaljska TV mreža.

Budući da je mali broj Europljana u to vrijeme uopće posjedovao televizor, većina ih je slušala natjecanje na radiju. Mjesto održavanja prvog eurovizijskog natjecanja bio je švicarski grad Lugano, nedaleko od talijanske granice, smješten na jezeru. Lugano je i danas mondeno ljetovalište svjetskih zvijezda i nazivaju gašvicarskim Monte Carlom. Na prvom natjecanju sudjelovalo je samo 7 zemalja (Zapadna Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska i zemlje Beneluxa). U današnje vrijeme na Eurosongu sudjeluje čak 39 zemalja.

Zanimljivo je da je na prvom natjecanju svaka zemlja nastupala s dvije pjesme (to je ukinut već sljedeće godine). Pobijedila je Švicarska (domaćin) s pjesmom Refrain od pjevačice Lys Assia. Zanimljivo je da je Lys Assia pokušala i 2011. postati švicarska predstavnica na Eurosongu 2012. u Azerbajdžanu, ali je osvojila tek 8. mjesto. Na prvom natjecanju nisu objavljivani bodovi za svaku zemlju kao danas, nego je samo proglašena pobjednica. Zanimljivo je da je postojao propis da smiju nastupati jedino samostalni glazbenici, a ne i grupe. Lys Assia za prvo mjesto nije dobila nikakvu nagradu.


Tekst: povijest.hr
Foto: eurovision.tv


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close