Ovako je izgledala prva web stranica, postavljena prije 25 godina

LIKACLUB

Kada bi internet bio osoba, od danas ne bi imao problema ako želi iznajmiti automobil, jer je prošlo 25 godina od rođenja prve web stranice. Kako piše Engadget, Tim Berners-Lee je upogonio prvu web stranicu na svijetu 20. prosinca 1990. godine.


Iako inauguralna web stranica svijeta nije bila u potpunosti javna (za to je trebalo pričekati do kolovoza 1991.), niti je nudila puno više od objašnjenja kako funkcionira projekt temeljen na hipertekstu. No, bez obzira na to, svejedno je postavila temelje za većinu interneta kakvog danas poznajemo.

Britanski znanstvenik koji je postavio prvu web stranicu tada je radio na CERN-u, koji je danas poznatiji po sudaranju čestica, no još uvijek se bavi i mrežnim istraživanjima. A Tim Berners-Lee je još uvijek povezan uz internet, kao direktor World Wide Web Consortiuma čiji je suosnivač, ali i kao branitelj weba od cenzuriranjai uništavanja neutralnosti interneta.

U svakom slučaju, internet je s vremenom postao platforma, a ne samo hrpa dokumenata. Osim toga, postao je dostupan svugdje, od pametnih telefona u džepu, do zaslona na glavi. Kako god, internet je u svojoj srži ostao isti – vitalan, dinamičan alat za dijeljenje informacija diljem svijeta.

Ako se nešto nepredviđeno ne dogodi, vrlo je vjerojatno kako ćemo surfati i na 50. rođendan prve web stranice.


 

Tekst: net.hr
Foto: pixabay.com

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u