Tehnologija

Ovako izgleda moderna škola u koju bi svako dijete voljelo ići

U gradu Espoo u Finskoj niknula je jedna od najmodernije projektirana škola u toj zemlji, a možda i u Europi. Arhitekti tvrtke VERSTAS osmislili su zgradu koja ne samo da zadovoljava sve standarde kada je u pitanju suvremeno obrazovanje, već nudi niz popratnih sadržaja o kakvima domaći školarci mogu samo sanjati.


Na jednom mjestu nalazi se osnovna i srednja škola, vrtić, klub za mlade, kino, kazalište i kantina, knjižnica i gimnastička dvorana. Uči se u opuštenoj atmosferi, a razgovor između učenika, tijekom nastave, učitelji ne stišavaju, već potiču.

Učenicima je dozvoljeno slobodno kretanje. Nisu prikovani za radne stolove. Ukoliko žele, mogu ležati na kauču, sa knjigama i kompjuterom ispred sebe. Umijesto ploče, u ovoj školi svaki učenik piše na svoje prijenosno računalo. Timski rad je osnovni princip učenja u ovim učionicama.

Učenici i njihovi učitelji dijele i kantinu. Ne postoji odvojen prostor za profesore. Svi ručaju zajedno. U školskom restoranu nalazi se i velika pozornica, pa je to mjesto za okupljanje, gledanje predstava i kino projekcija.

Ova škola ima posebno dizajnirane površine na otvorenom. Cilj je osigurati djeci dovoljno prostora za kretanje i potaknuti tjelesne aktivnosti. Srednješkolci su vani odvojeni od osnovnoškolaca, koji imaju igrališta na kojima provode velike odmore.

Kada odzvoni poslijednje školsko zvono i svi učenici pođu kući, škola se pretvara u sportsko-rekreativni centar. Sportska dvorana i radionica za razne tečajeve koriste se do maksimuma.

finska10

Prilikom uređenja interijera i eksterijera dizajneri su koristili prirodne materijale kako bi osigurali toplu i ugodnu atmosferu. Cigle su slagane različitim metodama kako bi potaknule djecu na učenje i razmišljanje.

Prostori u kojima se djeca igraju i opuštaju obojani su u žarke boje. Svaka učionica ima svoju boju, kojom je ofarban hodnik što vodi u učionicu, što učenicima olakšava orjentaciju.

Otvoreni prostori škole pažljivo su spajani s hodnicima i prostorijama u kojima borave pojedine grupe djece. Istovremeno, sve su zone dio jedne velike cjeline. Dizajneri su uvjereni kako bi bilo kakve prepreke ili ograde djecu samo poticale na pobunu protiv autoriteta, pa na cijeloj parceli nema niti jedne takve barijere. Škola ima sustav nadzornih kamera, ali osim toga nema nikakvih drugih sigurnosnih instalacija.

Veliki prozori, staklene stijene, osim što u školu puštaju svu svjetlost izvana, daju osjećaj povezanosti sa vanjskim svijetom. Stolci i stolovi postavljeni su u blizini prozora, pa djeca nemaju osijećaj kako su zaključana iza četiri zida.

U ovakvim školama, koje su od samog temelja drugačije od tradicionalnih, djeca u pravilu postižu bolje rezultate, uče s manje otpora, a tipični problemi školske djece, u smislu ponašanja učesnika u procesima obrazovanja, su vrlo rijetki. Istovremeno, ovakve moderne građevine mogu biti mjestom okupljanja za sve članove zajednice, u ovom slučaju stanovnika grada Espooa.


Tekst: net.hr

Foto: brightside.me

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close