LifestyleIzdvojeno

Ovaj vikend je vrhunac hladnog vala, a uz niske temperature stiže još jedna neprilika koja će utjecati na promet

VREMENSKA PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Vikend na vrhuncu hladnog vala. Vrlo hladno i neugodan uz ledene sjeverne vjetrove, a još jaču buru koja će prekidati pomorski i cestovni promet pa i odsjeći dio obale i otoka od ostatka zemlje.


U polju smo povišenog tlaka, kao i veći dio sjeverne i središnje Europe, no ima i nešto više oblaka. Naime, u našoj se blizini, preko juga Italije, premješta Sredozemna ciklona, donoseći malo vlage. Recept je to i za još vjetrovitije prilike.

SUBOTA

Ujutro i prijepodne oblačnije na srednjem i južnom Jadranu, a valja računati da osim u gorju, malo snijega pa i tanjeg pokrivača bude i u unutrašnjosti Dalmacije te Konavlima. Pahulje tu prolazno i na otocima. Na Jadranu jačanje bure na olujnu, pod Velebitom povremeno orkanske jačine. Najniže temperature još malo niže, u unutrašnjosti do -10 °C, u gorju ponegdje i niže od -15 °C, a mali plus izgledan tek na krajnjem jugu Jadrana.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima tek u početku nešto prolazne naoblake, a zatim pretežno sunčano. Malo vjetrovitije uz slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, povremeno i jak. Tako će se i cjelodnevni minusi činiti još niži.

U Slavoniji pretežno sunčano, no i ovdje povremeno vjetrovito te još malo hladnije. Temperatura većinom oko -3 °C.

U Dalmaciji oblačnije, no slabe oborine, češće u obliku susnježice i snijega, postupno će prestajati. Najkasnije na krajnjem jugu. No skupit će se dekorativan pokrivač u zaobalju pa i na višim otocima. Razvedravanje krajem dana. Bura će jačati na vrlo jaku i olujnu, a na njoj će se činiti i hladnije nego na kopnu.

Na sjevernom Jadranu i u gorju pretežno sunčano, ali vrlo vjetrovito. Bura će biti olujna, a sve češće imati i orkanske udare. Temperatura rijetko u plusu, cjelodnevni minusi izgledni čak i u dijelu Primorja, a u Gorskom kotaru i Lici ostajat će se ispod -5 °C.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Na kopnu većinom sunčano uz nastavak hladnoće, no ona će postupno popuštati slabljenjem vjetra, osobito danju. Nešto više oblaka od srijede, uglavnom samo u gorju moguće s kojom snježnom pahuljom.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na moru još sunčanije, a bura će slabjeti postupno nakon ponedjeljka. Ona će u srijedu uz naoblačenje čak i izostati, pa će tada biti osjetno ugodnije, a može pasti i malo kiše. Temperatura postupno raste, osobito dnevna.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close