Tech

Ova organizacija pronalazi arheološka nalazišta na satelitskim snimkama

Organizacija GlobalXplorer nastoji angažirati ljude iz svih sredina u pronalasku i očuvanju arheoloških nalazišta pomoću satelitskih snimaka. Metode kojima se koriste su dosad ostvarile impresivne rezultate, piše 24sata.hr


Tehnika doktorice Parcak pomogla je locirati 17 potencijalnih piramida, više od tri tisuće potencijalnih zaboravljenih naselja i tisuću mogućih izgubljenih grobnica u Egiptu, a također su napravljena značajna otkrića u vikinškom svijetu i Rimskom carstvu.

Uz pomoć građana znanstvenika diljem svijeta, doktorica se nada da će otkriti još puno više. Dosad su se njezine metode pokazale više od 90% uspješne u otkrivanju.

Tko je doktorica Sarah Parcak? Američka arheologinja i egiptologinja koja koristi satelite da bi identificirala arheološke lokalitete u Egiptu, Rimu, ali i ostatku Rimskog carstva. Izvanredna je profesorica antropologije i direktorica Laboratorija za globalno promatranje na sveučilištu Alabama u Birminghamu.

Organizacija trenutno radi prvenstveno u Peruu, čija su bogata povijesna nalazišta često na meti pljačkaša, a jedan od načina kojima GlobalXplorer sprječava pljačke je dopuštanje korisnicima da upozore koja područja smatraju privlačnima za pljačkaše. Arheolozi zatim “pronjuškaju” ta područja i u suradnji s peruanskom vladom ih pokušavaju zaštititi.

Neki arheolozi kritiziraju viziju kojom se Sarah vodi i tvrde da njezina metoda sa satelitskim snikama zapravo potiče na pljačku jer nehotice pokazuje gdje je mogući plijen.

Iako GlobalXplorer omogućuje svojim korisnicima nesmetano dijeljenje informacija, također skriva podatke kako bi ih zaštitio od iskorištavanja

Donosi 24sata.hr

 


 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close