Ova naprava uništava bakterije u vodi za 20 minuta

LIKACLUB

Znanstvenici s University of Stanford uspjeli su razviti malenu napravu veličine poštanske marke, sposobnu eliminirati čak 99.99% bakterija u vodi u samo 20 minuta.


Podsjetimo, ako vodu izložimo Sunčevoj svjetlosti, navedenu je moguće dekontaminirati bez ikakvih pomagala, zato što ultraljubičasto zračenje efikasno ubija bakterije. Međutim, takav tip dekontaminacije traje minimalno 48 sati, pa su znanstvenici novom napravom nastojali obuhvatiti širi spektar Sunčevog zračenja u svrhu ubrzanja samog postupka.

„Naša naprava izgledom podsjeća na mali komadić crnog stakla. Navedeno jednostavno ubacimo u vodu i sve izložimo Sunčevoj svjetlosti, i Sunce obavi cijeli posao“, otkrio je voditelj istraživanja Chong Liu.
Sama naprava pritom je orijentirana na vidljivi dio spektra, a ne samo na UV zrake, koji sadržava najveći dio Sunčeve energije, s udjelom od oko 50%, a što je značajno više u odnosu na 4% ultraljubičastih zraka. Vidljiva svjetlost potom privlači elektrone u napravi, i to u površinskom dijelu presvučenom molibden disulfidom, a što ima za posljedicu početak kemijske reakcije u vodi i nastanak kemijskih spojeva koji kreću u proces dezinfekcije.

Pročitajte više na znanost.geek.hr


Foto: globalcitizen

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u