ZnanostLifestyle

Ova godina će trajati sekundu – duže!

Kalendarska 2016. godina trajat će jednu godinu i jednu sekundu.


A tu sekundu oni zapadno od Greenwicha dobit će na poklon prije odbrojavanja posljednjih sekunda 2016., dok će oni istočno, dakle i mi, tu sekundu dobiti iza ponoći, tek u 2017. Mnoštvo na prvu kontradiktornih tvrdnji ipak se savršeno uklapa u jednostavnu operaciju čovječanstva kojom ćemo se vremenski prilagoditi sve sporijoj rotaciji planeta oko svoje osi.

Ali, jedno po jedno. Prvo, odakle uopće ta jedna sekunda kašnjenja? Planet Zemlja vrti se sve sporije još od svoga postanka, prosječno po stopi od jednog petstotog dijela sekunde svake godine. Drugim riječima, svakih 500 godina Zemljin dan duži je prosječno za jednu sekundu. Pa je tako naš planet u doba dinosaura imao dan od 23 sata, prije 620 milijuna godina od 21 sata, a kratko nakon postanka samo dva i pol sata.

Pročitajte više na express.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close