VijestiPolitika

OTVORENO PISMO: “Hrvatska policija provodi nasilje prema izbjeglim ljudima!”

Kritički osvrt “Budućnost izvan humanitarnog nakovnja i policijskog čekića” naslov je teksta reakcije na medijsko i općedruštveno izbijanje mržnje prema izbjeglicama. U svega nekoliko dana reakciju je potpisalo 939 osoba iz aktivističkih, medijskih, akademskih, umjetničkih i drugih krugova te podržao 71 kolektiv, organizacija, inicijativa i uredništvo.  Neka od imena koja su se našla na popisu su: Rada Borić, Danka Derifaj, Srećko Horvat, Tvrtko Jakovina, Miran Kurspahić, Siniša Labrović i mnogi drugi.


U reakciji se ističe kako je o nedavnom prosvjedu na graničnom prijelazu Velika Kladuša-Maljevac većina hrvatskih medija izvještavala iz daljine, iza policijske barikade.

Novinarska izvješća s terena očekivano su se stoga primarno temeljila na službenim priopćenjima MUP-a i izjavama predstavnika vlasti, a poruke i glasovi izbjeglica ili pojedinaca koji im pružaju podršku tih se dana nisu probijali do šire javnosti. Uzevši u obzir višegodišnje napore organizacija civilnog društva, aktivista i aktivistkinja za slobodu kretanja, ali i pučke pravobraniteljice, da ukažu na nasilje koje je provodila i provodi hrvatska policija prema izbjeglim ljudima, posebno je zabrinjavajuće da je u medijskim izvještajima izostalo kontekstualiziranje prosvjeda iz te perspektive, stoji u reakciji.

Naglašava se kako se radilo o pojednostavljenom, neistinitom i nepoštenom, a zbog izbijanja neznanja i mržnje koja je uslijedila i opasnom izvještavanju. Time su se mediji, zaključuju potpisnici reakcije, još jednom odrekli svoje važne društvene uloge u zastupanju utišanih i marginaliziranih glasova, kao i sudjelovanju u propitivanju onih koji imaju moć i vlast, zanemarivši pritom načela novinarskog rada.

U tekstu reakcije se poziva na prestanak stvaranja „izvanrednog stanja” kojim se „pokušava ispisati nova stranica hrvatskog nacionalizma i netrpeljivosti”.

U sumrak etičkog i profesionalnog medijskog izvještavanja i predstavljanja, a u jeku histerije lažnih vijesti i zazivanja ‘mitraljeskih gnijezda’, ne možemo se ne zapitati, koliko još huškačke retorike i manipulacije kao društvo možemo podnijeti, a da riječi prijezira, osude i  mržnje ne postanu okrutna, stravična, nasilna djela. Pozorno prateći medijsko izvještavanje, izjave i komentare koji su se kretali u rasponu od širenja fobije do huškanja na progon, kao i mrziteljsku propagandu koja je društvenim mrežama harala sistematično, gotovo štreberski militantno, preostaje nam, dakle, tek utvrditi da se radilo o već poznatom, ali ovog puta i svojim razmjerima ekstremnom, sustavnom poticanju na rasizam, ksenofobiju i islamofobiju. Sistemskim poticanjem i predstavljanjem ekstremno desnih stavova kao općeprihvaćenih načela u našem društvu, uz kontinuirano, zlonamjerno fabriciranje priča o, eto, vrlo opasnim ljudima na granici, željelo se do kraja zatrti sve ono slobodno, solidarno i srčano u nama. A to je nešto što ne želimo i na što nikada nećemo pristati”, zaključuje se u reakciji.

Cijeli tekst reakcije i tko je potpisao reakciju možete pročitati OVDJE!Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Davor Konjikušić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close