Scena

Otvoreni uredi uništavaju radna mjesta

Na radnim mjestima potrebno je više, a ne manje zidova.


“Prije godinu dana moj šef je objavio da naša velika marketinška agencija seli u otvoreni ured. Nakon devet godina rada kao pisac senior bila sam prisiljena zamijeniti svoje privatni ured setom dugačkih stolova koje svi dijelimo. Imala sam osjećaj da mi je netko skinuo odjeću i ostavio me samo u donjem rublju”, kaže Lindsey Kaufman, koja radi u oglašivačkoj industriji, a svoje iskustvo na ovu temu odlučila je iznijeti u eseju koji je objavio i The Washington Post.

Prije godinu dana njen šef objavio je da će njihov veliki njujorški ured zamijeniti drugim, otvorenim uredom. Moderan ured bio je prozračan, ali istovremeno i sputavajuć. Nije bilo privatnosti. Prvog radnog dana Kaufman je zauzela mjesto u dijelu ureda namijenjenom kreativnom timu, ‘odmah pored žene za koju sumnjam da je u prošlom životu bila zračna truba’, prisjeća se. Cijeloga dana uredom se provlačio smijeh, šapat, urlanje, glasna glazba.

“Na kraju radnog dana, mahnula sam ‘adieu’ prema 12 pari očiju za koje sam imala osjećaj da me osuđuju jer izlazim iz ureda u 17:04 sati. I odmah sam otišla u trgovinu gdje ću kupiti najkvalitetnije moguće slušalice u nepogrešivo vidljivoj plavoj boji”, piše Kaufman.

Unatoč očitom problemu, model otvorenih ureda nastavio je svoj prodor u radnu okolinu. Prema podacima kojima raspolaže International Dacility Management Association, trenutno je oko 70 posto američkih ureda kreirano upravo prema ovom modelu. Silicijska dolina prednjači u uklanjanju pregrada među zaposlenicima. Google, Yahoo, eBay, Goldman Sachs i American Express vjerni su sljedbenici ovog trenda.

Mark Zuckerberg, CEO Facebooka, angažirao je čuvenog arhitekta Frank Gehryja koji je dizajnirao najveći otvoreni ured na svijetu, koji ‘udomljava’ gotovo 3000 inženjera. A kao biznismen, Michael Bloomberg rano je usvojio trend otvorenih ureda, ističući kako on promovira transparentnost i pravednost.

Plan otvorenog ureda odličan je model koji tvrtkama maksimalno štedi prostor te minimizira troškove. Šefovi obožavaju mogućnost nadzora zaposlenika i sprječavanje nuspojava kao što su surfanje društvenim mrežama i neograničeni osobni telefonski razgovori. Istovremeno, zaposlenici pate od lažnog osjećaja poboljšane produktivnosti, smatra Kaufman.

Više na mojposao.hr

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close