Zdravlje

Otvorena je prva Banka humanog mlijeka u Hrvatskoj

Prva Banka humanog mlijeka otvorena je u petak u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, s namjerom da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojima nije dostupno majčino mlijeko, osigura humano mlijeko donirano od drugih žena dojilja.


U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu zdravstvenu skrb kako bi preživjelo. Dokazane su dobrobiti majčinog mlijeka za prehranu dojenčadi zbog jedinstvenih nutritivnih i imunosnih svojstava pa će se mlijekom iz te banke najosjetljivijoj skupini djece pružiti najbolja skrb i utjecati na njihovo bolje preživljavanje i vrstu i težinu komplikacija, istaknuli su stručnjaci na otvaranju Banke.

Procjenjuje se da za prehranu najugroženije novorođenčadi, a to su ona težine manje od 1500 grama, na razini cijele Hrvatske treba prikupiti oko 100.000 litara mlijeka, pa je cilj s vremenom zadovoljiti potrebe na razini cijele zemlje.

Prije uporabe donirano mlijeko će proći sve potrebne sigurnosne provjere zdravstvene ispravnosti, kao i darivateljice koje će biti testirane na prenosive bolesti i uzročnike drugih bolesti. Zasad će se prihvaćati mlijeko majki čija djeca nisu starija od godine dana, a sve potencijalne darivateljice mogu se i same javiti u Banku humanog mlijeka.

Banka humanog mlijeka djeluje u sklopu Hrvatske banke tkiva i stanica, te je u njoj osnovan i Centar za dojenje.

UNICEF pomogao opremanje banke i edukaciju zdravstvenih radnika

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo istaknula je kako će ova investicija donijeti nemjerljivu korist prijevremeno rođenoj djeci jer je majčino mlijeko za njih hrana, ali i lijek.

Zahvaljujući donatorima UNICEF je pomogao opremanju Banke humanog mlijeka, uključujući i Centar za laktaciju unutar Banke i svih 13 jedinica intenzivne neonatalne skrbi u bolnicama, s opremom za preradu i skladištenje mlijeka. UNICEF je također osigurao edukaciju zdravstvenih radnika, a trenutno nabavljamo vozilo za prikupljanje i distribuciju doniranog mlijeka, kazala je Castillo.

Istaknula je da banka i promicanje dojenja u Hrvatskoj idu “ruku pod ruku” s obzirom da Hrvatska ima jednu od najviših stopa dojenja u Europi i svijetu.

Ukupna vrijednost projekta je osam milijuna kuna, od čega je Ministarstvo zdravstva osiguralo pet milijuna za uređenje prostora, dok je za opremanje Banke 3,4 milijuna investirao UNICEF. U tom iznosu je i 1,2 miijuna kuna oporučne donacije preminule liječnice Hede Dubac Šohaj, rečeno je.

Imati Banku humanog mlijeka znači osigurati rani razvitak i zdravlje djeci čije majke ne mogu dojiti, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić dodavši kako Hrvatska i u tom dijelu zdravstvene skrbi nastoji stići razvijene zemlje.

U Europi danas djeluje 239 banaka humanog mliijeka, a u našem okruženju najviše, 37, ih ima u Italiji, osam ih je u Mađarskoj te tri u Srbiji. U Sloveniji se trenutno radi na otvaranju takve banke.

Prvi laktarij, svojevrsna preteča današnjih banaka humanog mlijeka, osnovao je austrijski liječnik hrvatskog podrijetla, Ernst Mayerhofer prije 110 godina u Beču. On je ujedno osnivač prve Klinike za dječje bolesti u Hrvatskoj i nekadašnji dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA | Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close