Scena

Otvorena izložba o zagrebačkom Zoološkom vrtu

U Muzeju Grada Zagreba od 23. srpnja do kraja listopada bit će otvorena izložba o zagrebačkom Zoološkom vrtu i njegovoj 90-godišnjoj povijesti, a donosi vrijedne fotografije koje dokumentiraju bitne momente od dolaska prve slonice do druženja s mladim lavićima. Koliko je ZOO značio Zagrebu, možda najbolje svjedoči da je dolazak prve slonice Mauzike dokumentiran 1930. karikaturom Otta Antoninija na naslovnici časopisa Svijet te fotografijom u dnevnom tisku


Autorica je koncepcije izložbe Željka Kolveshi koja u opisu izložbe piše da je Zoološki vrt u Zagrebu od samih početaka te tijekom devedesetogodišnjeg postojanja privlačio znatiželjnike u velikom broju, a istovremeno je proživljavao više i manje sretna razdoblja.

‘O tome svjedoči ova izložba nastala na temelju istraživanja izvorne arhivske građe, opsežne postojeće fotodokumentacije profesionalnih fotografa i amatera, predmeta prikupljenih iz drugih srodnih ustanova te suradnje sa Zoološkim vrtom grada Zagreba. Kroz priču o Zoološkom vrtu ispričanu medijem izložbe prati se suživot životinja i ljudi, životinja i njihovih timaritelja, posjetitelja, upravitelja odgovornih za funkcioniranje vrta te njihovih brojnih suradnika zahvaljujući kojima se vrt stalno osuvremenjivao’, navodi autorica.

Zagrebački ZOO otvoren je 27. lipnja 1925. u perivoju Maksimir zalaganjem inženjera Mije Filipovića, osnivača, i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Vjekoslava Heinzela.

Izložba se velikim dijelom referira i na tijek medijskog praćenja novosti u Zoološkom vrtu, u dnevnom tisku te brojnim sačuvanim filmskim materijalima koji su bilježili ambijent, atmosferu i život u vrtu, od prvog filmskog zapisa 1926. do današnjih dana.

Atrakcije vrta, dolazak prvih egzotičnih životinja i rekreiranje konteksta njihova života u vrtu – prvi majmun, prvi lav, prvi slon, prva žirafa, prvi morski lavovi – samo su neke od priča koje su prisutne na izložbi.


 

Tekst: tportal
Foto: veribo.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close