DogađanjaVijesti

Otvoren je natječaj za 25. izdanje Dana hrvatskog filma

Otvoren je natječaj za 25. izdanje Dana hrvatskog filma, koji će se održati od 21. do 24. travnja iduće godine u Zagrebu, na koji se radovi mogu poslati do 22. veljače.


Filmovi se prijavljuju u kategorijama igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog filma (reklamni ili glazbeni spot).

Pravo prijave imaju hrvatski filmovi i manjinske hrvatske koprodukcije kratkog, srednjeg i dugog metra, izuzev dugometražnih igranih filmova, koji su završeni nakon 1. siječnja ove godine. Mogu ih prijavljivati redatelji, producenti i nacionalna filmska tijela koji imaju to pravo i ovlaštenje.

U razmatranje neće ući radovi prijavljeni na prethodna izdanja festivala i oni završeni prije navedenog roka. Prijavljivanje filmova je besplatno, a online prijavnica je dostupna na službenim internetskim stranicama “Dana”.

Filmove odabire umjetnički ravnatelj festivala, prilikom čega može konzultirati savjetnike po vlastitu izboru. Umjetnički ravnatelj zadržava pravo pozvati u festivalsko natjecanje filmove koji nisu prijavljeni putem javnog poziva. Rezultati odabira objavit će se na službenoj internetskoj stranici festivala do 1. travnja iduće godine.

Filmovi izabrani za konkurenciju natjecat će se za Grand Prix Dana hrvatskog filma, nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara, Nagradu Jelena Rajković Hrvatskog društva filmskih redatelja, nagradu Ocjenjivačkog suda za etiku i ljudska prava i Nagradu publike.

Umjetnički ravnatelj predlaže članove ocjenjivačkog suda, a odobrava ih Vijeće Dana hrvatskog filma. Ocjenjivački sud Dana hrvatskog filma čine tri istaknute javne osobe koje su strukovno upućene ili vezane uz film, filmsku edukaciju ili publicistiku. Ocjenjivački sud obavezan je dodijeliti festivalski Grand Prix, a za ostale kategorije zadržava pravo nedodjeljivanja nagrade.

Dani hrvatskog filma već četvrt stoljeća predstavljaju izbor iz suvremene hrvatske produkcije, jedan su od najstarijih festivala u Hrvatskoj i jedna od rijetkih platformi za pregled najkvalitetnijeg iz domaće kratkometražne i srednjemetražne filmske produkcije u tekućoj godini.

Mnogi danas ugledni autori na tom su festivalu pokazali svoje prve radove i ondje je devedesetih prepoznat fenomen mladoga hrvatskog filma, a pojedinim nekomercijalnim radovima to je, do razvitka specijaliziranih festivala, bilo jedino mjesto gdje su mogli biti prikazani na velikom platnu.

Od prošlog izdanja festival organizira tim produkcijske kuće Spiritus movens, koji nastoji osuvremeniti i osnažiti Dane kao nacionalnu manifestaciju kratkoga i srednjeg metra koja će pozicionirati i u široj regiji.


 

Tekst: tportal.hr


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close