EuropaZdravlje

Otvaraju se trgovački centri, ovo su preporuke kojih se kupci moraju pridržavati

OD SUTRA

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Preporuke za sprječavanje infekcije u trgovačkim centrima u kojima se ističe da, uz održavanje propisanog razmaka od 1,5 metra, unutar centra treba boraviti što kraće te ograničiti broj kupaca kako ne bi dolazilo do gužvi.


U trgovini se preporuča da istovremeno boravi najviše 15 kupaca na 100 kvadratnih metara. Maksimalan broj kupaca koji mogu istovremeno boraviti u centru ovisi o neto površini svih trgovina u centru.

Unutar trgovačkog centra preporučuje se da se nose maske za lice ili slična pokrivala za nos i usta. Na ulaze u trgovačke centre kupcima treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku u trgovački centar. Dozator s dezinfekcijskim sredstvom treba biti postavljen i na ulazu u svaku trgovinu koja se nalazi u sklopu trgovačkog centra. Preporučuje se pojačana ventilacija prostora centara.

Iz hodnika trgovačkog centra potrebno je ukloniti stolce, klupe, stolove i slično kako bi hodnici služili samo za prolaz kupaca bez nepotrebnog zadržavanja. U  prostorijama  gdje  se zaposlenici  odmaraju  treba osigurati dovoljno prostora, stolove i stolice razmaknuti, ne dozvoliti da se u malim prostorima odmara istovremeno više zaposlenika. Potrebno je pojačano čistiti i dezinficirati prostorije unutar trgovačkog centra, te u tu svrhu po potrebi osigurati dodatno osoblje za čišćenje.Ako je moguće, treba organizirati čišćenje prostora centra tijekom pauze predviđene za izmjenu djelatnika između prve i druge smjene pojedinih trgovina.

Ne isprobavati odjeću prije kupnje

Treba osigurati češće čišćenje i dezinfekciju sanitarnih prostora i sanitarija te osigurati dezinficijense, tekuće sapune i jednokratne papirnate ručnike za učestalo pranje i dezinfekciju ruku, a upotrebu aparata za sušenje ruku treba staviti izvan funkcije.

U trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Ako je isprobavanje nužno, nekupljena se roba mora spremiti na tri dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju. Moguće je tretirati isprobane robe vrućom parom pomoću glačala na paru, pri čemu te odjevne predmete nije više potrebno spremati.

Osoblje treba koristiti zaštitnu masku. Ako je moguće, treba osigurati razmak od minimalno 1,5 metra između poslužitelja ili blagajnika i kupca te ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni. Prije dolaska na posao, osoblje treba izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je moguće, rad treba organizirati dvokratno, na način da između prve i druge smjene bude barem sat vremena razmaka, što će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju površina tijekom rutinskog čišćenja.

Trgovine i ugostiteljski objekti u trgovačkom centru trebaju raditi u skladu s odlukama Stožera civilne zaštite i postojećim preporukama za te djelatnosti izvan trgovačkog centra.


 

Komentari

Komentara


Izvor: Hina | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close