Lifestyle

OTPIS DUGOVA: Vlada objavila uvjete za spas 60.000 građana

Provedbama mjera otpisa duga i odgoda ovrha, Vlada Republike Hrvatske zajedno s vjerovnicima, želi pružiti novi početak financijski isključenim građanima i osigurati im uvjete za izlazak iz prezaduženosti.

Ove privremene i jednokratne mjere obuhvaćaju oko 60.000 prezaduženih građana i njihovih obitelji, uključujući umirovljenike, nezaposlene, osobe s malim primanjima i osobe s invaliditetom.

Otpis dugova je moguć jer je Vlada postigla dobrovoljni sporazum s teleoperaterima, velikim gradovima, bankama i javnim poduzećima. Svi su pokazali društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost za tešku situaciju u kojoj su se našli građani koji često nisu sami krivi za nezavidnu situaciju u kojoj su se našli zbog gospodarske krize. Ovaj primjer treba potaknuti i druge vjerovnike, pogotovo gradove, da se uključe u sporazum i da svojim prezaduženim sugrađanima pruže priliku za novi početak.

Zahtjevi za otpis dugova se mogu podnijeti od 2. veljače do 30.lipnja 2015. godine.  Dugovi se mogu otpisati građanima čiji je račun blokiran dulje od godinu dana, zaključno s 30. rujna 2014. godine u iznosu najviše do 35.000 kuna kumulativno po svim vjerovnicima, a koji je evidentiran u Fini.

Građani koji mogu podnijeti zahtjev su: korisnici minimalne naknade, pomoći za uzdržavanje i osobne invalidnine, te građani čija su mjesečna primanja manja od 2500 kuna (za samca) ili 1250 kuna po članu kućanstva, a koji nemaju druge nekretnine osim one u kojoj žive, nemaju oročen novac, te nemaju ugovor o stambenoj štednji.

Na sljedećem linku pogledajte dužnike i kriterije, a link sadrži:

PRIHVATLJIVI DUŽNICI – kriteriji

PRIHVATLJIVI DUGOVI – kriteriji

PRIHVATLJIVI VJEROVNICI  – kriteriji

POSTUPAK PODNOŠENJA ZAHTJEVA

Tekst/foto: vlada.gov.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close