GastroLičko-senjska županijaJadranskiTurizam

Otok Pag među najboljim destinacijama za ljubitelje sira u Europi!

Internetski portal koji čita više od 150 milijuna ljudi mjesečno objavio je top listu najboljih destinacija za ljubitelje sireva, piše Jutarnji list.


Otok Pag uvršten je na popis devet europskih destinacija koje morate posjetiti ako volite sir. Top lista najboljih mjesta za kušati dobar sir objavio je portal euronews.com koji ima doseg od 150 milijuna čitatelja mjesečno, a njihove objave na društvenim mrežama vidi više od 17 milijuna ljudi.

U članku je posebno istaknuta sirana Gligora, te preporučuju kušanje lokalnog paškog sira iz njihove proizvodnje. Opisuju kako se radi o ovčjem siru za koji se koristi mlijeko ovaca hranjenih aromatičnom lokalnom vegetacijom.

Prepoznatljiv intenzivan okus može zahvaliti upravo tom samoniklom aromatičnom bilju koje je dodatno izloženo morskoj soli zbog jakih naleta bure na otoku. Uvrštavanje paške sirane nimalo ne čudi budući da njihovi sirevi već godinama osvajaju zlatna odličja na svjetskim natjecanjima.

Odgovor na pitanje koja je tajna paškog sira može se pronaći u stihovima osebujnog Ivana Gligore, majstora sirarstva iz paškog Kolana gdje se nalazi sirana. U prijevodu znače da u siru ima kamena, bure, soli, bilja i ovaca, svega što ovaj otok čipke, soli, tajanstvenih krugova, maslinova ulja, janjetine i sira čini posebnim.

“…Paški sir je beleca od slavulje i smilja,
pelina i bušina, drača i koromača
k’ih su zasolili ragani od dvi vale
ča su ih biliška i mrkuša
kaloka i rogulja, ćala i pećara
među babuljiman iskale…”

Više na Jutarnji list.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close