Scena

Važno arheološko otkriće u Otočcu

Pri završetku je ovogodišnja sezona arheološkog lokaliteta Stari grad Otočac kojeg provodi Muzej Like Gospić s voditeljicom dr.sc. Tatjanom Kolak, piše lika-express.hr


Ovaj projekt je pokrenulo Gacko pučko otvoreno učilište kao program javnih potreba u kulturi te se financira već petu godinu sredstvima Ministarstva kulture. To je ujedno i „mala obljetnica“ uspješne suradnje između ove dvije ustanove u kulturi.

Istraživanja su krenula za tragom frankopanske kule s početka 14.st., no zasada nisu nađeni njezini ostaci. Naime, kula je porušena još u 17.st., jer je na nekadašnjem otočiću tijekom burnih stoljeća stajala i novovjekovna utvrda te se prostor kontinuirano koristio do prve polovice 19.st., kada središte Otočca postaje današnji Gornji grad.

Lokalitet je iznimno kompleksan iz razloga što pripada redu tzv. „urbane arheologije“ gdje se intenzivno gradilo, razgrađivalo, živjelo, pa istražene sonde pokazuju slojevitost prošlosti dubine do 2,5 metra i više.

Ovogodišnja sezona nastavila je istraživanja sjevernog bedema i sjeverozapadne kule. No ono što je možda i puno značajnije je da su istraživanja otkrila eneolitičke (bakrenodobne) ostatke objekta koji pripada lasinjskoj kulturi. Riječ je o široko rasprostranjenoj kulturi na području Mađarske, Austrije, zapadne Srbije, sjeverne Bosne, Slovenije, a kod nas, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Slavoniji. Dosad je najjužniji nalaz pronađen kod Josipdola, pa je otočko otkriće iznimno važno, tim više što su iz tog razdoblja, a govorimo o kraju 5. i početku 4. tisućljeća pr.Kr., lokaliteti gotovo nepoznati.

Pronađeni su brojni artefakti, naravno ponajprije ulomci keramičkih posuda, no o postojanju radionice koja se vjerojatno bavila izradom tih posuda svjedoče kamene i koštane alatke, a ovogodišnji najljepši nalaz je svakako keramička valjkasta pintadera (pečat koji se koristio za obilježavanje ili ukrašavanje različitih materijala). Obzirom na motiv otočke pintadere, njome su ukrašavane brojne pronađene posude.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: lika-express.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close