GlazbaIzdvojeno

OTOČAC I OSIJEK ZAJEDNO Poslušajte “Čuvare plamena” – novu skladbu Tonkovića i Čuvidića!

TAMBURAŠKI DUO ZiD

“Čuvari plamena” naziv je nove instrumentalne skladbe ZiD-a, tamburaškog dua kojeg čine Zvonimir Tonković (Z) i Darko Čuvidić(D).


Skladba je autorsko djelo Zvonimira Tonkovića, ličkog glazbenika i profesora tambure iz Otočca. U “Čuvarima plamena” Tonković je suprotstavio 2 tamburaška čela, u čemu mu se pridružio i drugi član ZiD-a – osječki glazbenik i skladatelj Darko Čuvidić.

“Skladba je idejno nastala za potrebe jednog reklamnog spota. Kada je još nedovršenu čuo Darko Čuvidić, nazvao me i rekao idemo to snimiti zajedno kao duo ZiD. I tako je krenulo. Inspiraciju ne treba tražiti. Ona dolazi sama”, rekao je Tonković za Lika Club.

Tamburaški duo “ZID” rezultat je dugogodišnjeg poznanstva dvojice glazbenika. Pažnju na sebe skrenuli su još 2017.g. obradom legendarne pjesme «U san mi dođu tambure» koja je jako dobro primljena u javnosti. Ovaj duo temelji se na ideji dvojice glazbenika kojima je tambura osnovno izražajno sredstvo, ali ne i jedino, a ideja je vrlo jednostavna – “Pokušajmo svirati nešto lijepo”, kaže Tonković.

Ljudi su željni lijepe glazbe nakon svega. Udaljenost koja je velika, pošto jedan živi u Osijeku, a drugi u Otočcu – koliko je problem, toliko je i šarmantna. Uvijek nam je zanimljivo pokušati spojiti nešto što je, barem na prvi pogled, teško spojiti, kažu glazbenici.

Autor video spota za skladbu “Čuvari plamena” je Josip Atalić iz Otočca, vrlo talentirani mladi umjetnik kojem ovo nije prva suradnja sa glazbenicima, pošto je i sam glazbenik. Spot je sniman u prostorijama Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu.

Dečki iz ZiD-a zahvaljuju se i čuvarici plamena Slavici Pleša koja u spotu predstavlja svu onu publiku koja je zbog novonastale krize u svijetu zakinuta za ovakve trenutke.

Pogledajte video!

*Darko Čuvidić je rodom iz Voćarice, diplomirao je 2013. Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku smjer Glazbena pedagogija, 2019. godine diplomirao na Akademiji za umjetnost i kulturu, odsjek za žičane instrumente, diplomski studij Tamburaško umijeće te član je tamburaškog sastava “Džentlmeni” kao svirač brača. Nakon što je radio kao profesor tambure u Glazbenoj školi u Novskoj, krajem 2015. seli se u Osijek i zapošljava se u Vukovaru kao nastavnik tambure u glazbenom odjelu pri Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića, te počinje voditi orkestar u Kulturnom centru “Gatalinka” u Vinkovcima. 2015. godine upisao je doktorat na postdiplomskom interdisciplinarnom studiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, umjetnički smjer na kulturologiji. Danas živi u Višnjevcu. Osim rada u školi i sviranja u tamburaškom sastavu Darko sklada modernu pop-etno glazbu na tamburi te radi i snima obrade klasične i filmske glazbe te je redoviti predavač na seminarima folklora, smjer tambure i tambure samice u Vinkovcima i Otočcu.

*Zvonimir Tonković rodom je iz Otočca. Diplomirao je 2005.g., u klasi prof. dr. Natalie Balyk sa izvrsnom ocjenom. Školujući se uz mentorstvo dr. Balyk dodatno proširuje svoja znanja o mogućnostima tambure kao instrumenta na kojem je moguće izvoditi glazbu najveće umjetničke vrijednosti. Sudjelovao je u brojnim glazbenim projektima; po završetku studija kao član „Opustria“ zajedno sa Darkom Kranjčevićem i Marijanom Kolakom snima CD ozbiljne glazbe pod nazivom „The art of tambura“. Sudjelovao je i u radu čuvenog orkestra «100 tamburaša». Vrlo aktivno bavi se autorskim radom. Od instrumentalnih kompozicija za solo tamburu ili uz pratnju orkestra, ethno-glazbe, pa sve do popularne i zabavne glazbe. U autorskom opusu Zvonimira Tonkovića ističu se dvije ethno skladbe, «Velebitska praskozorja» i «San o slapu», zatim «Sjene» za tamburaški orkestar te Božićna pjesma «Osam sobova» za koju potpisuje tekst i glazbu.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close