Scena

Otkrivena grobnica kraljice Nefertiti

Nedavno je jedan američki arheolog tvrdio da se u grobnici faraona Tutankhamuna skriva nešto mnogo spektakularnije – grob njegove žene,kraljice Nefertiti. Grobnica se navodno skriva iza nekog zida, a egipatske su vlasti sad konačno odobrile infracrvene skanove te famozne grobnice i čini se da su znanstvenici nešto pronašli.


Faraon Tutankhamun inače je umro 1324. godine prije Krista u dobi od 19 godina. Na prijestolje je sjeo 10 godina prije toga, a na njemu je naslijedio faraona Akhenatena kojeg pak povijest pamti kao kralja heretika jer je napustio egipaski panteon i uveo monoteizam.

Nevjerojatno otkriće?

Početkom kolovoza američki arheolog Nicholas Reeve objavio je članak u kojem je tvrdio da se u Tutankhamunovoj grobnici skrivaju dvije dodatne komore – smočnica i grobnica faraonove žene, kraljice Nefertiti. Tuthankamunova grobnica  po svom izgledu navodno više podsjeća na neko predvorje negoli na neki veći kompleks dostojan faraonove grobnice. Kako je umro mlad, ta je komora jednostavno na brzinu prenamijenjena u njegovu grobicu, a zidovi su joj oslikani nevjerojatnim muralima.

Zid iza kojeg se skriva grobnica slavne kraljice
ZID IZA KOJEG SE SKRIVA GROBNICA SLAVNE KRALJICEAFP

No, Reeves je uvjeren da se upravo na tim muralima nalazi dokaz da se iza tih oslikanih zidova nalazi grobica poznate kraljice. U njegovom članku stoji kako se na jednom od njih nalazi lik kraljice Nefertiti koju je prepoznao na temelju postojećih portreta. U istom tekstu trvdi i kako je više od 80 posto blaga koje je u toj grobnici pronađeno zapravo bilo namijenjeno nekome drugome.

Mnogi su arheolozi osporavali Reevsovu tezu da se grobnica kraljice Neferiti nalazi unutar Tutankhamunove grobice, ali on se nikad nije predao pa stoga ne čudi što nije skrivao svoju sreću izazvanu posljednjim istraživanjima. “Da budem iskren osjećam se omamljeno. Ova priča je postala dio moje svakodnevnice”, rekao je. Daljnje rezultate istraživanja bi egipatsko resorno ministarstvo trebalo objaviti za tjedan dana, ali ako se preliminarni rezultati potvrde bit će to nevjerojatno veliko otkriće.


Tekst: telegram.hr
Foto: i.guim.co.uk / telegram.hr

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close