Tech

Otkrivena je bakterija koja za samo 6 tjedana može razgraditi plastiku

Problem zagađenja okoliša plastičnim otpadom sve je ozbiljniji, a do 2050. se očekuje da bi težina plastike u oceanima mogla premašiti težinu riba.


Činjenica da je čak jedna šestina tog otpada napravljena od izuzetno izdržljive plastike koja se naziva polietilentereftalat (PET) dodatno pogoršava cijeli ovaj problem. No, čini se kako su znanstvenici ipak uspjeli pronaći rješenje – otkrili su bakteriju koja može razgraditi PET plastiku u vrlo kratkom roku, piše IFLScience.

Bakterija pod nazivom Ideonella sakaiensis 201-F6 razgrađuje PET plastiku unutar šest tjedana na temperaturi od 30ºC. Bakterija koristi dva enzima pomoću kojih PET plastiku razgrađuje na tereftalnu kiselinu i etilen-glikol koji nisu štetni za okoliš.

Ispitali su 250 uzoraka

Znanstvenici s Kyoto Tehnološkog Instituta i sa Sveučilišta Keio uspjeli su otkriti spomenutu bakteriju nakon ispitivanja 250 uzoraka ostataka PET plastike pronađenih na nekoliko lokacija, a rezultati studije objavljeni su u časopisu Science. Znanstvenici vjeruju kako su enzimi iz ove bakterije također noviji evolucijski razvitak, s obzirom da je ova vrsta plastike izumljena tek prije 70-ak godina.

Neki znanstvenici su skeptični

Iako je otkriće poprilično veliko, mnogi se znanstvenici boje da ova bakterija neće biti toliko praktična u rješavanju globalnog problema plastičnog otpada. Tracy Mincer, znanstvenik s američkog privatnog Instituta za oceanografiju Woods Hole, izjavio je: “Kada malo bolje razmislim, ne znam gdje nas točno ovo otkriće dovodi. Ne vidim zašto bi razgradnja plastike mikrobima bila bolje rješenje od recikliranja plastičnih boca i izrada novih od tog materijala.”

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: telegram.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close