WebZadarska županija

OTKRIVAMO Tko je simpatični bradonja iz viralne snimke sa zadarske tržnice?

POLITIČAR, UMJETNIK I HUMANIST

Otkrivamo pozadinu urnebesne snimke sa zadarske tržnice koja se proširila ovih dana društvenim mrežama.


“Što jedete od morskih plodova i koje povrće?”, bilo je pitanje koje su postavljali ljudima na zadarskoj tržnici, a jedan muškarac nas je nasmijao svojim originalnim odgovorom.

“Od morskih plodova samo sol, a od povrća samo kapulicu. Dragane! Čekaj, iđemo pivu popit”, rekao je simpatični bradonja sa šiltericom na glavi.

S uvjerenjem da se zaista radi o anketi i o slučajnom prolazniku, urnebesnu snimku jučer je podijelio i naš portal, no naknadno smo shvatili da smo “nasamareni” od legendarnog zadarskog umjetnika, humanista i političkog aktivista Enia Meštrovića.

Rođen 1969. godine i po struci kuhar, Enio Meštrović jedna je od najzanimljivijih ličnosti javnog života grada Zadra. Na lokalnim izborima 2013. i 2017. godine ovaj svestrani Zadranin je bio kandidat za zadarskog gradonačelnika, a njegovu kandidaturu je obilježio sarkastični izričaj koji je svojstven gotovo svem njegovom javnom djelovanju.

Duhovit, provokativan i društveno angažiran, Meštrović je zadarskoj javnosti već dugi niz godina poznat po svojim performansima koje izvodi samostalno ili s KUD-om “Bleke i konji”, udrugom s Bokanjca čiji je predsjednik.

U igrokazu sa zadarske tržnice tako smo mogli vidjeti pomalo zapuštenog ljubitelja piva Richarda, lika kojeg Meštrović utjelovljuje već više od desetljeća, no Richard je samo jedan od bezbroj alter ega ovog svestranog i genijalnog Zadranina.

Na YouTube kanalu KUD-a “Bleke i konji” pronašli smo veliki broj video uradaka s Meštrovićem u glavnoj ulozi, a neke od najzanimljivijih donosimo u nastavku.

Borat u Zadru (2009.)

U ljeto 2009. godine Meštrović je ulicama Zadra prošetao u liku čuvenog filmskog antijunaka Borata.

Njegova pojava u fluorescentno zelenim tangama izazvala je pravu senzaciju među turistima i domaćim ljudima, a kako je sve izgledalo možete pogledati u videu:

Od Bleke do Konja (2012.)

Film “Od Bleke do konja” parodija je na američke “reality” emisije s tematikom “makeovera”.

Pogledajte kako Richard, neugledni i primitivni pastir iz zadarskog zaleđa, uz pomoć stručnjaka postaje elegantni i stasiti Meštrović.

Jelovnici izgubljenog vremena (2012.)

“Jelovnici izgubljenog vremena” naziv je performansa koji je Meštrović izveo na Noći muzeja 2012. godine.

Odjeven oskudno, u crveno donje rublje poput prostitutke, pripremao je pizze i hot-dogove kako bi se narugao ljetnoj gastronomskoj ponudi zadarskih ugostitelja.

Prvo predstavljanje za gradonačelnika (2013.)

Meštrović se u travnju 2013. godine predstavio biračkom tijelu kao kandidat za gradonačelnika ispred Nezavisne liste „Konji”.

Kampanju je započeo satiričnim performansom, proseći nasred gradskog mosta donacije za gradonačelnika.

Vrata Zadra (2015.)

U veljači 2015. Meštrović se na svoj osebujan način osvrnuo na projekt “Vrata Zadra”, tako što je na tablu na ulazu u Zadar postavio stara drvena vrata.

U svom omiljenom liku Richarda te s Richardovim nezaobilaznim rekvizitom – bocom piva, veselo je pozdravljao sve koji ulaze u grad, a tom prilikom je ugostio i novinare HRT-a.

Mobitel za kunu (2017.)

Video u kojemu Richard dolazi kupiti mobitel za jednu kunu još je jedan viralni hit Meštrovića i njegove vesele družine.

Riječ je o ulomku iz filma “Srebro i zlato Zadra grada” iz 2017. godine, a čiji je.scenarist i glavni glumac upravo Meštrović.

Ostale video uratke Enia Meštrovića i Kulturno umjetničkog društva “Bleke i konji” možete pogledati na linku.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close