Zdravlje

Kako otkriti muljatora? Tri rečenice koje znače ‘lažeš’

I dok se prvi znakovi neiskrenosti i obmane mogu pročitati iz neverbalne komunikacije, odnosno govorom tijela, postoji još jedan uzorak koji opisuje laž, a krije se u riječima, odnosno rečenicama koje izgovaramo. Riječ je o prepoznatljivom ‘jeziku kojim govore lažljivci’.


Istraživanje je pokazalo kako odrasle osobe lažu od 10 do čak 200 puta dnevno. Iako svi to činimo, laž za naš mozak predstavlja nešto neprirodno te zbog toga naše tijelo reagira na neobičan način.

I dok se prvi znakovi neiskrenosti i obmane mogu pročitati iz neverbalne komunikacije, odnosno govorom tijela, postoji još jedan uzorak koji opisuje lažljivce, a krije se u riječima, odnosno rečenicama koje izgovaramo.

Lažljivci sebe izbacuju iz rečenice

Želite li biti sigurni da vas netko mulja, uhvatite ih nespremne te im postavite direktno pitanje. Prva reakcija osobe koja pokušava prikriti istinu je ta da će vam odgovoriti tako da sebe potpuno izbaci iz konteksta odgovora.

Lažljivci vole koristiti negativan kontekst

Iako su neki itekako vješti u laganju, prirodna reakcija tijela na laž je nelagoda i nervoza koja se može očitovati u ponašanju, ali i govoru. Osobe koje pokušavaju zakamuflirati laž često u rečenice ubacuju negativne riječi koje simboliziraju ljutnju naspram nekoj situaciji.

Lažljivci gomilaju riječi

U želji da se izvuku iz negativne situacije, osobe koje lažu će se maksimalno potruditi da se u njihovu ispriku nikada ne posumnja.

Upravo zbog toga lažljivci vole pripremiti sočan i detaljan odgovor. No nisu niti svjesni kako upravo ti detalji mogu otkriti sočnu laž. Naime, osobe koje vas pokušavaju ‘preveslati’ u objašnjenje će uvrstiti veliki broj detalja koje opisuju situaciju, a koji zapravo nemaju puno veze sa samom pričom, piše Zadovoljna.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: hr.n1info.com | Foto: linkedin.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close