Lifestyle

Ostvaruju se predviđanja velikog Nikole Tesle

Kad bi se trebali odreći rezultata njegova rada, kotači industrije bi se prestali okretati, stali bi električni automobili i vlakovi, naši gradovi bi se našli u mraku, rekao je B. A. Behrend


Nikola Tesla bio je ispred svog vremena i tog je bio svjestan. Jedan od najvećih umova 1937. za časopis Liberty dao je svoje predviđanje skore budućnosti.

Tad se već znalo da je Tesla otac radija, televizije, prijenosa energije, indukcijskog motora i otkrića kozmičkih zraka. U to vrijeme objavio je postojanje do tada nepoznatog izvora energije, prisutnog svugdje oko nas i u neograničenim količinama; a u vrijeme kada je članak objavljen, radio je na razvoju uređaja za koji je tvrdio da će buduće ratove učiniti beskorisnim.

Veliki fizičari, kao što su Kelvin i Crookes, govore o njegovim pronalascima kao o čudima. Tesla je”, govorio je profesor A. E. Kennelly, sa Sveučilišta na Harvardu, prilikom dodjele Edisonove medalje Tesli, postavio osnove za nova dostignuća širom svijeta… Ono što je on prikazao, predstavljalo je otkriće za znanost i umjetnost svih vremena”.

“Kada bi”, primjećuje B. A. Behrend, čuveni pisac i inženjer, “se trebali odreći rezultata rada gospodina Tesle, kotači industrije bi se prestali okretati, stali bi električni automobili i vlakovi, naši gradovi bi se našli u mraku, mlinovi bi utihnuli i zamrli”.

“Izgleda da sam uvijek bio ispred svog vremena”

“Predviđanje je nezahvalno. Nijedan čovjek ne može vidjeti predaleko u budućnost. Napredak i pronalasci se razvijaju u drugačijim pravcima od onih koje smo predviđali. Takvo je bilo moje iskustvo, mada sebi laskam da su događaji potvrdili mnoge razvojne pravce koje sam predviđao u prvoj trećini 20. st.

Izgleda da sam uvijek bio ispred svog vremena. Čekao sam devetnaest godina da proradi elektrana na Nijagari zasnovana na mom sistemu, prošlo je petnaest godina prije nego što je moj patent za bežični prijenos signala, objavljen još 1893, našao univerzalnu primjenu. Najavio sam kozmičke zrake i moju teoriju radioaktivnosti 1896. Jedno od najznačajnijih otkrića – rezonantnost Zemlje – kao osnovi bežičnog prijenosa energije, koje sam objavio 1899, mnogi ne razumiju ni danas. Gotovo dvije godine nakon što sam obavio prijenos električne energije oko čitave planete, Edison, Steinmetz, Markoni i drugi tvrdili su da je nemoguće bežičnim putem prenijeti preko Atlantika čak ni običan signal. S obzirom da sam nagovijestio toliko mnogo značajnih otkrića, mislim da neću mnogo pogriješiti ako pokušam predvidjeti kako će izgledati život u 21. stoljeću.

Život jeste i uvijek će biti jednadžba čije je rješenje neuhvatljivo, ali ona ipak sadrži određene poznate činjenice. Sa sigurnošću možemo reći da je život kretanje, iako nedovoljno poznajemo njegovu prirodu. Za kretanje je neophodno tijelo koje se pomiče i sila koja ga potiskuje i pomaže da savlada otpor. Čovjek, uopćeno, jeste masa koju potiskuje sila. Otuda se i opći zakoni u carstvu mehanike, koji važe za kretanje, mogu primijeniti i na čovječanstvo.

Više na 24sata.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close