VijestiZdravlje

Ako je ostavite u spavaćoj sobi, ova biljka će spriječiti hrkanje

Procjena je da u Hrvatskoj postoji preko 300.000 “hrkača” koji time ugrožavaju zdravlje sebi i partneru, a kao posljedica su nerijetko i narušeni odnos, piše 24sata


Uzroci hrkanja mogu biti prehlada, otečena sluznica, povećani krajnici, devijacije septuma ili otečeni jezik, pa i višak tkiva ili rubova mekog nepca. Dugoročno hrkanje može dovesti do do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa čak i do moždanog i srčanog udara.

No znanstvenici tvrde da postoji jedan jednostavan način kako prekinuti hrkanje, a nije u pitanju nikakva sprava ili operacija. Čak ni ne košta puno – oko 100 kuna.

NASA je provela istraživanje koje je pokazalo da biljka ananasa u spavaćoj sobi znatno smanjuje hrkanje i potiče dobar san. Biljka Bromelia, poznatija kao ananas, kisik proizvodi noću, a ne za vrijeme dana kao većina biljaka, što poboljšava kvalitetu zraka, a s njim i spavanja. Bromelia također proizvodi enzim bromelain koji umiruje hrkanje kod ljudi.

Bromelia se najviše uzgaja u Nizozemskoj i treba joj oko dvije godine da se pojavi prvi mali ananas na vrhu biljke. No treba paziti, jer ovo je izrazito ukrasna biljka i ananas nije jestiv – što se može vidjeti i prema veličini (jako je malen) i boji (puno je tamniji od običnog ananasa), donosi 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close