VijestiLifestyle

Osobe s invaliditetom u Hrvatskoj imaju najniži standard pomagala u Europi

Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) svake godine organizira Trkački kamp START s ciljem pružanja mogućnosti i podrške osobama s amputacijom kako bi mogle provoditi aktivan stil života, preuzeti odgovornost i brinuti o svom zdravlju.


Riječ je o manifestaciji u sklopu koje osobe s amputacijom donjih ekstremiteta imaju priliku učiti trčati, igrati odbojku, košarku i vježbati.

Osobe s amputacijom svakodnevno se susreću s poteškoćama u ostvarivanju različitih prava, obrazovanju, zapošljavanju, prostornim i komunikacijskim preprekama, stoga ovakvim događanjima želimo osvijestiti javnost, ali i donositelje politika o njihovim potrebama”, poručuju iz Udruge.

Naime, osobe s amputiranim udovima u Hrvatskoj imaju najniži standard proteza i individualiziranih kolica u cijeloj Europi. Standard pomagala koji definira HZZO nije se mijenjao već 25 godina, unatoč dugogodišnjim i brojnim apelima osoba s invaliditetom.

HRT donosi razgovor s Mariom Filipijem. Unatoč stopostotnom invaliditetu, Filipi koji je bez ruke i noge ostao u Domovinskom ratu i danas je vrlo aktivan. Sputava ga zastarjela proteza za desnu nogu. O novoj, tehnološki naprednoj, može samo sanjati, piše HRT.

“Koljeno bi između ostalog moralo imati funkciju da zaustavlja čovjeka ako posrne, nema nikoga tko savršeno hoda cijeli život, a to može samo ovakvo koljeno koje ima mikroprocesor koji ima sposobnost kočenja. Takva proteza stoji oko 30 tisuća eura.

Iz HZZO-a poručuju da su u stalnoj komunikaciji s udrugama i isporučiteljima ortopedskih pomagala. Za stavljanje novih pomagala na njihovu listu potreban je, kažu, prijedlog teksta s kriterijima za promjenu. Dodaju da očekuju konkretne prijedloge.

U Udruzi osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije tvrde suprotno.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: index.hr | Foto: pexels.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close