DogađanjaLika

Osnovana je Sekcija mladih Likovne udruge Lika

Želja mladih ljudi za sudjelovanjem u životu njihove četvrti, grada, naselja ili sela, kao i za njihovim mišljenjem o pitanjima od svjetske važnosti je vrlo bitna. Mladi se sve više žele aktivno uključiti u javni život zajednice. Kod mladih postaje vidljiva osobita sklonost prema kreativnim oblicima uključenosti, kroz sudjelovanje u organizaciji kulturnih događanja i drugim aktivnostima koji se tiču politike mladih. Inicijativom mladih mogu se postići mnoge stvari koje mogu utjecati na poboljšanje kvalitete života mladih, ali i cijele zajednice.


Inicijativni odbor mladih iz Gospića i susjednih općina obratio se je Likovnoj udruzi Lika sa željom da bi kroz djelovanje Likovne udruge ostvarili svoje ideje.

Programska koncepcija LU Lika pored programa koji imaju za cilj razvoj amaterskog likovnog stvaralaštva razvija i programe nezavisne kulture. Razvoj ideje za pokretanje programa nezavisne kulture koja pored likovnog stvaralaštva njeguje i druge oblike umjetničkog izražavanja kao što su suvremene umjetničke prakse nastala je iz potrebe jer su se nezavisni kulturni pokreti gotovo ugasili u gradu Gospiću zadnjih par desetljeća.

Na sjednici Skupštine i Upravnog odbora Likovne udruge Lika predloženo je osnivanje sekcije mladih unutar Udruge. Na istoj sjednici Upravni odbor je donio Odluku o osnivanju sekcije mladih pod nazivom „Sekcija mladih LU Lika“. Temeljem Odluke predsjednik LU Lika Nikica Jelić je sazvao sastanak osnivačkog odbora Sekcije mladih Likovne udruge Lika.

Članovi sekcije su mladi članovi Likovne udruge Lika starosne dobi od 15 do 30 godina koji žele svoje kreativno djelovanje ostvariti kroz aktivnosti Sekcije mladih.

Članstvo je usmjereno na mlade koji se obrazuju za pojedine sektore kreativne industrije kroz svoj odabir srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja, ali i mlade koji se kreativnom industrijom bave kroz svoj posao, hobije i druge aktivnosti. Također se odnosi i na one mlade za koje je moguće da nisu ni svjesni da su (ili da bi mogli postati) dio kreativne industrije, te na sve one mlade koji svojim kreativnim doprinosom žele pomoći radu sekcije.

Specifični ciljevi Sekcije su: povećati uključenost mladih dionika u očuvanje postojećih i stvaranje novih pravaca kulturnog razvoja u lokalnoj zajednici; uključivanjem u proces razvoja mladih u lokalnoj zajednici doprinositi poboljšanju kvaliteti života, kako osobnog, tako i građana općenito; unaprijediti proces kreiranja kulturnih politika lokalne zajednice; razvoj volonterstva. Na osnivačkoj sjednici u sastavu: Jozefina Šarić, Katarina Rukavina, Mile Rukavina, Petar Kovačević, Mate Rukavina i Krešo Rukavina za predsjednika Sekcije izabran je Mile Rukavina, a za zamjenika Petar Kovačević. Na sjednici je usvojen i Plan rada sekcije za 2022. godinu koji sadrži niz kulturnih događanja i edukacija za građanstvo.

Ideja iza ovog koncepta je da mladi sami preuzmu inicijativu kako bi svoj život učinili boljim, riješili probleme oko sebe i odgovorili na svoje potrebe u skladu s mogućnostima. Uključivanjem u organizaciju koja već ima iskustva u mentorstvu, pisanju i provedbi programa i projekata mladima može biti od velike pomoći u realizaciji zadanih ciljeva.

Predsjednik Sekcije Mile Rukavina pozvao je sve mlade koji žele realizirati svoje ideje i dati svoj doprinos razvoju mladih i zajednice da se uključe u rad Sekcije.


 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: LU Lika

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close