Događanja

OSCAR: Leonardo DiCaprio najbolji glumac, Brie Larson najbolja glumica a “Spotlight” najbolji film

Prestižnu nagradu Američke akademije za najbolji film osvojio je film “Spotlight” Toma McCarthya, koji prikazuje novinarsku istragu o zataškivanju slučajeva seksualnog zlostavljanja u crkvi, premda je “Povratnik”, film o preživljavanju i osveti, osvojio nagrade za najbolju režiju (Alejandro Inarritu) i najbolju mušku glavnu ulogu (Leonardo DiCaprio), kao i za najbolju fotografiju (Emmanuel Lubezki). Oscar za najbolju glavnu glumicu pripao Brie Larson za ulogu u filmu “Soba”. Najviše kipića, uglavnom u tehničkim kategorijama – njih ukupno šest od deset nominacija, osvojio je “Pobješnjeli Max: Divlja cesta”


McCarthyjev “Spotlight” govori o novinarima “Boston Globea” koji otkrivaju slučajeve seksualnog zlostavljanja za koje je okrivljeno više od 70 svećenika. Film je inspiriran stvarnim slučajem s početka 2000-ih, a u njemu glume Mark Ruffalo i Rachel McAdams, koji su bili nominirani za Oscara u kategorijama sporednih glumaca te Michael Keaton.

Redatelj, koji je uz Josha Singera, dobio i Oscara za originalni scenarij, i producenti posvetili su film žrtvama seksualnog nasilja u crkvi i pozvali Vatikan na reakciju, prenosi AFP.

“Ovaj je film glas preživjelih. A Oscar pojačava taj glas nadajući se da će odjeknuti do Vatikana”, rekao je koproducent Michael Sugar primajući nagradu. “Vrijeme je da se zaštite djeca i ponovno vrati vjera”, dodao je.

Neovisni film snimljen s budžetom od 20 milijuna dolara, već je zaradio dva i pol puta više na kinoblagajnama diljem svijeta.

Bio je nominiran i za režiju i montažu.

DiCaprio je tijekom dvadesetpetogodišnje karijere za Oscara bio nominiran četiri puta, triput za glavnu ulogu (Avijatičar, Krvavi dijamant i Vuk s Wall Streeta) i jednom za sporednu (Što muči Gilberta Grapea).

Ove je godine smatran favoritom za Oscara za ulogu trapera kojega teško ozlijeđenog nakon napada medvjeda ostali članovi ekspedicije ostavljaju da umre. U borbi za preživljavanje njegov lik Hugo Glass probija se kroz snijegom pokrivene šume do logora.

Više čitajte na tportal.hr


 

Tekst: etonline.com

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close