Politika

Organizacije koje spašavaju migrante na Mediteranu nominirane za nagradu Saharov

Europski zastupnici nominirali su jedanaest humanitarnih organizacija koje su spašavale migrante na Mediteranu za prestižnu nagradu Saharov, objavio je u četvrtak Europski parlament.


Humanitarne organizacije, koje je nominirala socijalistička grupacija u parlamentu, natjecat će se za nagradu u konkurenciji sedmero drugih kandidata, uključujući pritvorenog ukrajinskog režisera Olega Sentsova.

Nagrada Saharov za slobodu misli godišnje se dodjeljuje onima koji su napravili izniman doprinos borbi za ljudska prava diljem svijeta. Pokrenuo ju je Europski parlament 1988.

Među nominiranim organizacijama su SOS Mediteranee, Liječnici bez granica, Proactive i Save the Children. Od 2015. te su skupine djelovale na Mediteranu gdje su spašavale migrante koji su pokušali stići do europske obale.

Njihov rad ove je godine doživio udarac nakon što je populistička protuimigrantska koalicija došla na vlast u Rimu i zatvorila im luke dok druge europske države ne pristanu preuzeti svoj dio migranata.

SOS Mediteranee i Liječnici bez granica zajedno upravljaju brodom Aquarius, posljednjim plovilom na središnjem Mediteranu kojem također prijeti prestanak rada.

Lista kandidata za nagradu Saharov će 9. listopada biti svedena na troje finalista, a pobjednik će biti odabran 25. listopada.

Prva osoba koja je dobila tu nagradu vrijednu 50 tisuća eura bio je Nelson Mandela. Nedavnih godina nagrađeni su oporba Venezuele, dvije žrtve seksualnog ropstva Islamske države i pritvoreni saudijski bloger Raif Badawi.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: SOS Meditteranee Facebook

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close