VijestiZdravlje

Opuštenije i manje bolno rađanje uz rajski plin

Dušični oksidul, poznatiji pod nazivom rajski plin, premda djeluje opuštajuće, smanjuje bol, otklanja strah, može ubrzati porod i postoji u desetak rodilišta u Hrvatskoj, ne nudi se rodiljama, osim u čakovečkoj bolnici gdje je 80 posto žena njime izrazilo zadovoljstvo.


Rajski plin medicinski je plin koji u svom sastavu ima 50 posto dušičnog oksidula i 50 posto kisika. Radi se o takozvanom plinu sreće koji se u zemljama poput Australije, Novog Zelanda i Kanade pri porodu koristi do 80 posto. Osim za porođaje, ovaj bezopasni plin koristi se i kod stomatologa, kazala je za Hinu pročelnica Službe za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju u čakovečkoj bolnici Sanja Topličanec.

Čakovečka bolnica uvela ga je sredinom kolovoza, dosad su uz pomoć njega rodile 53 žene, odnosno više od 50 posto žena s obzirom da tamo mjesečno rodi oko 80 žena, a zadovoljstvo njime je, ističe Topličanec, veliko.

Topličanec naglašava kako je plin velika prednost za one žene koje žele prirodni porod bez ikakvih lijekova i epiduralne analgezije jer smanjuje bol i osjećaj straha, što je važno za sam tijek poroda. Također, plin je bezopasan i za rodilju i za dijete s obzirom da ne prolazi kroz posteljicu i brzo izlazi iz organizma.

Rajski plin bi ponovno koristilo 80 posto žena, a epiduralnu analgeziju 30 posto

Navela je da bi ga, prema njihovim podacima, čak 80 posto žena ponovno koristilo, za razliku od onih koje su imale epiduralnu analgeziju, koju ne bi ponovilo njih 70 posto.

Bolnica za njegovu nabavku nije trebala nikakve dozvole jer se koristi normalno i na listi je lijekova, priča Topličanec.

Glavna primalja na Odjelu rodilišta Karmen Cecarko Vidović kazala je da ga je čakovečka bolnica uvela nakon dosta proučavanja s obzirom da ga imaju i neke druge bolnice poput Vinogradske, Svetog Duha, Slavonskog Broda, a Osijek i Koprivnica će ga uskoro uvesti.

Navodi da ga Njemačka, primjerice, koristi za djecu stariju više od mjesec dana za neke manje zahvate poput vađenja krvi, postavljanja kanile, a zubari ga često koriste u privatnoj ordinaciji.

Što se tiče zadovoljstva i iskustva s rajskim plinom, najbolji uzorak su, kaže Cecarko Vidović, višerotke s obzirom da prvorotke još ne znaju kako je s njim ili bez njega.

Rodilje ga same doziraju

“Žene koje su prvi put rađale bez rajskog plina, a sada s njim, kažu da su se više koncentrirale na disanje. Puno su opuštenije na porodu i brže rode, čak i do dva sata“, priča Cecarko Vidović.

Naglašava da ga rodilje same doziraju i ne treba prisustvo anesteziologa, već ga sama udiše kad dolazi trud. Kada se žena opusti manja je vjerojatnost da će biti carskog reza i da će doći do epiziotomije ili da će žena tražiti epiduralnu analgeziju.

“Kada žena rađa izlučuje hormon ljubavi – oksitocin koji se luči kada smo zaljubljene, tijekom orgazma i kod trudova. Kada rađamo izlučujemo i veliku količinu endorfina koji je hormon sreće i analgetik, nikad više nego u porodu. Kada se žena opusti i nije u grču i anksiozna, može proizvesti puno više endorfina. Upravo uz dušični oksidul uspijeva biti opuštena”, ističe Cecarko Vidović.

Postoji određeni postotak nuspojava – glavobolja, vrtoglavica, povraćanje, mučnina, no radi se o malom postotku te se, navodi, javlja kod oko deset posto žena.

Kaže i da postoji jedan posto žena na koje plin ne djeluje, a iako se kombiniranje epiduralne i rajskog plina baš i ne prakticira, ukoliko žena ne reagira na dušični oksidul, može tražiti epiduralnu, nema prepreke.

Više na HINA.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close